Glaskogen en Värmeln kanotocht

Ga in de zomer mee naar Zweden om daar de wildernis van reservaat Glaskogen vanaf het water te beleven. Wildkamperen in de vrije natuur, een verfrissende duik en gezelligheid rond een kampvuur. We trekken 11 dagen met de kano over verschillende grote meren, ga jij samen met ons dit avontuur aan?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Natuurreservaat Glaskogen

Het Glaskogen natuurreservaat ligt dichtbij de grens met Noorwegen in de provincie Värmland, ter hoogte van Stockholm. Het gebied staat bekend om de heldere meren met grillige oevers en de vele wandelpaden. Er leven veel elanden, bevers en ander wild, maar we zullen toch geluk moeten hebben ze te spotten. Hun sporen zullen we in ieder geval wel zien. Verder is het natuurgebied vrijwel onbewoond. Midden in het gebied liggen de grote meren Övre Gla en Stora Gla. Het zomerklimaat is hier erg aangenaam, gemiddeld is het iets warmer dan in Nederland, maar koelt het ‘s nachts wel voldoende af om goed te kunnen slapen. Er heerst een gematigd landklimaat en ligt in de luwte van de Noorse bergen, daardoor zijn er zomers minder regendagen dan in Nederland. Doordat we zo noordelijk zitten hebben we natuurlijk ook meer zonuren en kunnen we genieten van lange avonden met prachtige zonsondergangen.

Flora en fauna

Glaskogen bestaat voor een groot deel uit bos, met her en der berken, maar voornamelijk naaldbos. De bosgrond wordt vooral bedekt door mos en lekkere bosbessen. Er leven verschillende dieren in Glaskogen waaronder elanden, reeën, hazen, lynxen, vossen en dassen. Als we geluk hebben kunnen we een glimp opvangen van een rendier of eland. Als we nog meer geluk hebben spotten we ook een ringslang of bever, maar waarschijnlijk blijft het bij een beverburcht en knaagsporen op berkenbomen. In het vele water dat deze provincie rijk is zwemt natuurlijk ook veel vis.

Övre Gla, Glafsfjorden en Värmeln

Vanuit Nederland reizen we gezamenlijk via Hamburg met de nachttrein naar Stockholm en verder naar Arvika, daar nemen we een taxi naar de kanoverhuurder. Aangekomen in het centrum van het Glaskogen natuurreservaat kamperen we één nacht op een camping voor we aan onze kanotocht beginnen. De reisbegeleiders zullen eerst kort de basisslagen uitleggen, zodat we daarna soepel de verschillende meren kunnen overvaren.

We beginnen onze tocht op het meer Övre Gla, afhankelijk van hoe het gaat zoeken we aan het eind van dat meer een mooie kampeerplek, of we gaan met een landtransport naar het volgende meer om daar een kampeerplek te zoeken. Na dit meer volgt het zwaarste landtransport van de tocht, 5 km lopen, ruim 80 meter stijgen en weer 60 meter dalen. Het grillige meer dat volgt kunnen we helaas maar kort volgen voor er weer een landtransport volgt van 5 km, waarbij we dit keer 150 meter afdalen naar het grote Glafsfjorden meer. Dit varen we in anderhalve dag over voor het volgende landtransport naar Värmeln volgt.

Värmeln is weer een groot meer, met verschillende eilanden waar vast een mooi kampeerplekje op te vinden is voor onze eerste rustdag, die hebben we dan zeker wel verdiend! In twee dagen kanoën we naar de andere kant van het meer, waar we via een landtransport weer in het verlengde van Glafsfjorden aankomen. Dit volgen we naar Sölje waar we via een paar relatief korte landtransporten en kleinere meren terug het Glaskogen natuurreservaat in komen.

Stora Gla

Afhankelijk van wat de groep wil zullen we hier een tweede rustdag houden. In het natuurreservaat zijn veel wandelpaden, dus het kan interessant zijn hier met een groepje een mooie wandeling te maken. Of lekker rustig in het kamp rommelen.

Van de rand van het natuurreservaat is het nog een ruime dag kanoën over het Stora Gla naar het eindpunt als we de grillige oevers en eilandjes ook nog verkennen. Onze kanotocht eindigt weer op de camping, waar we zullen overnachten. De volgende dag nemen we de taxi terug naar Arvika en reizen met de trein weer via Stockholm en Hamburg terug naar Nederland.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-40 jarigen
Reiscode: KR2405
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: zaterdag 3 augustus t/m zaterdag 17 augustus 2024 (15 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 23 juni 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 3,6 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €899 €959
Normaal €999 €1059
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 7 april 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20 (2024: €42 resp. €21).
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: NTB

Reisbegeleiders

“Het liefst ben ik buiten. Ik kan erg genieten van de rust in de natuur en de mooie uitzichten. Vooral Noorwegen met de ongerepte en wisselende natuur vind ik fantastisch. Ik vind het heerlijk om te wandelen of kanöen en het liefst daarbij ook nog kamperen. Wat mij betreft de ultieme combinatie; lekker ontspannend en sportief bezig zijn. En dan ’s avonds samen gezellig rond het kampuur vuur zitten en genieten!” – Maaike

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring