Herfst in Glaskogen

Ga in september mee naar Zweden om daar de herfst vanaf het water te beleven. Geniet van de herfstkleuren, kampvuur in het donker en kamperen in de prachtige natuur van natuurreservaat Glaskogen. Aan het eind van onze kanotocht overnachten we in een huisje. Treq is nog niet eerder in de herfst in Zweden geweest, ga jij samen met ons dit avontuur aan?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Glaskogen

Het Glaskogen natuurreservaat ligt dichtbij de grens met Noorwegen in de provincie Värmland, ter hoogte van Stockholm. Het gebied staat bekend om de heldere meren met grillige oevers en de vele wandelpaden. Er leven veel elanden, bevers en ander wild, maar we zullen toch geluk moeten hebben om ze te spotten. Hun sporen zullen we in ieder geval wel zien. Verder is het natuurgebied vrijwel onbewoond. Midden in het gebied liggen de grote meren Övre Gla en Stora Gla.

De herfstkleuren in Värmland zijn meestal op hun mooist tussen eind september en begin oktober, precies wanneer wij het gebied bezoeken. We hopen dus volop van de kleurenpracht te kunnen genieten, maar er staan natuurlijk ook veel groenblijvende naaldbomen.

Kanotocht over Stora Gla

Vanuit Nederland reizen we gezamenlijk met de trein naar Zweden. Aangekomen in het centrum van het Glaskogen natuurreservaat kamperen we één nacht op een camping voor we aan onze kanotocht beginnen. We kanoën voornamelijk over de meren Övre Gla en Stora Gla, maar kunnen ook wat kleinere meren aandoen, daarvoor is soms wel een landtransport nodig. De route staat nog niet helemaal vast, dus er is nog veel vrijheid om als groep mee te denken over de route. Het maakt ook dat we tijdens de reis makkelijker ons routeplan kunnen wijzigen aan de omstandigheden.

Na drie dagen kanoën houden we een rustdag, waarop iedereen vrij is om een eigen plan te trekken. Lekker rustig in het kamp rommelen, of juist een mooie wandeling maken. Na de rustdag kanoën we nog vier dagen door het gebied voor we terug op de camping aankomen. Nu gaan we echter niet kamperen, maar verblijven we gezellig samen een nacht in een huisje.

Zweedse herfst

Omdat Zweden zoveel noordelijker ligt is het er eind september al volop herfst. Dat betekent dat we dan al van de mooie herfstkleuren kunnen genieten, maar ook van het herfstweer. We hopen natuurlijk op een lekker herfst zonnetje, maar het kan ook minder aangenaam weer zijn met regen, wind en zeker ‘s nachts ook kou. Een goede uitrusting met oa thermokleding en een warme slaapzak is daarom belangrijk. Om ons bij het kamperen te beschermen tegen het weer nemen de reisbegeleiders een grote tarp mee waaronder we in ieder geval droog kunnen zitten. Nog een voordeel van de herfst is dat er vrijwel geen muggen meer zijn.

De dagen zijn dan net zo kort als in Nederland, alleen komt de zon er om zeven uur op en gaat dan ook al om zeven uur onder. We verzamelen ons dan rond een gezellig kampvuur en genieten van de avond, de rust en de stilte van deze afgelegen locatie. Wie weet hebben we geluk en kunnen we zelfs een beetje noorderlicht fotograferen?

Voorbereidingsdag en heen- en terugreis

Op de voorbereidingsdag kunnen we alvast kennismaken met elkaar en de verwachtingen van de reis afstemmen. We zullen dan ook gezamenlijk naar de route kijken. Verder maken we afspraken over de maaltijden en kan je vragen stellen over je materiaal. Voorafgaand aan de voorbereidingsdag ontvang je een paklijst.

Vanuit Nederland reizen we gezamenlijk met de (nacht) trein via Hamburg naar Stockholm en door naar Arvika. Daar nemen we een taxi naar de camping in het centrum van het natuurreservaat. We kamperen één nacht op deze camping voor we de volgende dag vanaf de camping aan onze kanotocht beginnen. Tijdens de tocht kamperen we in het wild of bij officiële kampplekken met een vuurplaats en een shelter. De rustdag willen we in ieder geval bij zo’n schuilhut doorbrengen.

Onze kanotocht eindigt weer op de camping, maar dan zullen we er in twee huisjes verblijven. De volgende dag nemen we de taxi terug naar Arvika en reizen met de trein weer via Stockholm en Hamburg terug naar Nederland.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-40 jarigen
Reiscode: KR2309
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: woensdag 20 september t/m zondag 1 oktober 2023 (12 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 13 augustus 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 5.3 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €839 €899
Normaal €933 €993
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 18 juni 2023
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de (nacht)trein;
– Lokaal vervoer;
– Eén overnachting op een camping en één overnachting in een huisje;
– Glaskogen natuurkaart;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: NTB

Reisbegeleiders Bas en Camiela

“Kanoën, roeien, zeilen of SUPpen, het liefst doe ik dat allemaal en zoveel mogelijk. Over de grachten in Delft, door prachtige stukken natuur in Nederland of een meerdaagse trektocht in Zweden. ’s Avonds een kampvuur op het eiland waar we onze tenten hebben opgezet maakt het voor mij helemaal perfect. Ik trek er graag met anderen samen op uit om nieuwe routes te ontdekken en het avontuur aan te gaan!” – Camiela

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“Ik ben als kind wel in een paar Nivon natuurvriendenhuizen geweest, in 2005 ging ik voor het eerst op pad met een Knor (kano-) reis. Na verschillende wandel- en kanoreizen te hebben gedaan vond ik het leuk om het Nivon reizenaanbod uit te breiden met kanoreizen voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring