Kano avontuur in Värmland

Wildkamperen in de vrije natuur, een verfrissende duik en vrijwel elke avond een kampvuur. Tien dagen lang trekken we met onze kano’s door de Zweedse wildernis, over meren en langzaam stromende rivieren. Krijg jij ook al zin om even helemaal weg te zijn?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 40-55 jaar.

Kano groepsreis naar de prachtige meren van Varmland (Bas Wetter)

Een weids landschap van meren, rivieren en bossen, dit is Värmland, hét kanoparadijs van Zweden. Met meer dan 10.000 meren is dat ook niet zo verbazingwekkend. Wij gaan kanoën in het minder bekende noorden van Värmland, tegen de grens van Dalarna. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi! Hier zullen we genieten van de natuurpracht, rust en Zweedse zomeravonden.

Värmland

We varen over een paar van de meren en rivieren die Värmland rijk is, daarbij kampereren we in het wild (Cas)

Het gebied kenmerkt zich door een veelheid aan meren omgeven door bossen en moerassen, met hier en daar een huisje. Het is een glooiend landschap met beboste heuvels tot 600 meter hoog. In het gebied waar wij gaan kanoën ligt het laagste meer op zo’n 200 meter en is de hoogste heuvel langs onze route iets meer dan 450 meter hoog.

Het zomerklimaat is hier erg aangenaam, gemiddeld is het iets warmer dan in Nederland, maar koelt het ‘s nachts wel voldoende af om goed te kunnen slapen. Er heerst een gematigd landklimaat en ligt in de luwte van de Noorse bergen, daardoor zijn er zomers minder regendagen dan in Nederland. Doordat we zo noordelijk zitten hebben we natuurlijk ook meer zonuren en kunnen we genieten van lange avonden met prachtige zonsondergangen. Omdat we ook vlak na de midzomernacht in Zweden zijn wordt het laat ‘donker’ en is het ook alweer vroeg licht.

Flora en fauna

De mossen en bosbessen zijn een prima matras voor je tent (Bas Wetter)

Värmland bestaat voor 77% uit bos, voornamelijk bestaande uit naaldbomen, maar op sommige plaatsen staan ook veel berken. De bosgrond wordt vooral bedekt door mos en bosbessen. De beer, wolf, lynx, eland en rendier zijn de ‘big five’ van Zweden, de kans dat we de eerste drie te zien krijgen is echter nihil. Met een beetje geluk vangen we wel een glimp op van een rendier of eland. Als we nog meer geluk hebben spotten we ook een ringslang of bever, maar waarschijnlijk blijft het bij een beverburcht en knaagsporen op berkenbomen. In het vele water dat deze provincie rijk is zwemt natuurlijk ook veel vis.

Verder mag Värmland de mug tot zijn inwoners rekenen. Hoeveel last je van de muggen ervaart verschilt per persoon en de locatie. Een kampvuur helpt natuurlijk om ze op afstand te houden en dat middel zullen we dan ook waar mogelijk inzetten, maar vooral omdat het gezellig is natuurlijk. De Zweedse mug is daarnaast vrij traag en daarom goed te pakken mocht er één in je tent zitten. We zullen er vast ook een paar door het eten krijgen, voor ons een kans om eens terug te bijten.

Kanotocht over meren en rivieren

Met een gezellige groep maken we een kanotocht door de prachtige natuur van Värmland (Bas Wetter)

Vanuit Nederland reizen we via Hamburg en een nachttrein in twee dagen naar de kanoverhuurder, waar we één nacht op de camping overnachten. De volgende dag beginnen we ons kano avontuur op het smalle meer achter het kampeerterrein. De reisbegeleiders zullen daar kort de basisslagen uitleggen, zodat we daarna soepel het volgende grotere meer kunnen overvaren. Doordat niet alle meren op elkaar aansluiten en er soms ook dammen liggen wisselen we het kanoën een of twee keer per dag af met een landtransport waarbij we de kano’s op karretjes zetten. Samenwerking is daarbij belangrijk, vele handen maken immers licht werk. Tegen het einde van de middag zoeken we een mooie plek uit om ons kamp op te zetten!

Na drie dagen kanoën bevinden we ons op het noordelijkste deel van onze route, net over de grens in de provincie Dalarna. Daar zullen we een rustdag houden. De rustdagen hebben geen vast programma, een ieder doet waar die zin in heeft. De benen strekken op een wandeling, rustig een boekje lezen of iets anders.

Via een kanaaltje komen we op de Svartälven rivier (Bas Wetter)

Na de rustdag kanoën we het langgerekte Fjällrämmen af. Via oa een mooi kanaaltje en een paar riviertjes en meren komen we na een paar dagen op de Svartälven. Een rustig stromende bredere rivier, met slingerende bochten. Langs de rivier staan verschillende shelters met vuurplaatsen waar we gebruik van kunnen maken voor onze tweede rustdag.

In de laatste drie dagen van de tocht kanoën we over verschillende meren eerst naar Lesjöfors, waar we de mogelijkheid hebben vers fruit en rol knäckebröd te kopen. Hierna hebben we de kans om op een eigen eilandje te overnachten. De laatste dag varen we over een paar mooie meren en hebben we nog een pittig landtransport, voor we het eindpunt van onze kanotocht bereiken. Daar haalt de kanoverhuurder ons op. We kamperen nog één nachtje op de camping voor we samen weer terug naar huis reizen.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal.

We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen. Tijdens de kanotocht kunnen we alleen op de een na laatste dag boodschappen doen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 40-55 jarigen
Reiscode: KR2303
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: Zaterdag 1 juli t/m vrijdag 14 juli 2023 (14 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 21 mei 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 10 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €716 €776
Normaal €795 €855
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 5 maart 2023
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar.
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: zaterdag 13 mei 2023

Reisbegeleiders Annemieke en Geert

Annemieke,TREQ kanoreizen reisbegeleider en mede-oprichter

“Tussen bijna 20 jaar wandelreizen waarbij ik enkele 1000-en kilometers heb gelopen overal in Europa zitten ook een aantal lange kanotochten. Waanzinnig leuke vakanties in Polen en Zweden, met prachtige landschappen en hele bijzondere ontmoetingen. Wildkamperen, je eigen potje koken, kampvuur, stilte en donkerte, relaxt en actief op het water, met z’n allen maar ook ruimte voor jezelf. Superleuk om dit met jullie te kunnen beleven” – Annemieke

“Vorig jaar ook een geweldige trip gemaakt met een groep mensen in het Zweedse Dalsland. Dit jaar staat Värmland op het programma. Ik heb er nu al zin in! Het wildkamperen, samen eten bereiden en rond een kampvuur zitten, daar houd ik van! En als je dan ook nog iedere dag mooie kano-tochten maakt over meren waaruit je zo kunt drinken, dan besef je hoe fijn het is om dicht bij de natuur te leven.” – Geert

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 40-55 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring