Kanoën over de Mazurische meren

Ga je komende zomer mee kanoën over de Poolse meren? We maken een prachtige tocht over de heldere Krutynia rivier en de verschillende meren van Mazurië. We wisselen het kamperen op campings af met rustige wildkampeerplekken. Geniet van het afwisselende landschap en een gezellige groep mensen op deze populaire kanotocht.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 20-27 jaar.

In augustus maken we een kanoreis door de prachtige waterrijke omgeving van het Mazurische merengebied. In zeven dagen varen we van Sorkwity naar het eindpunt nabij Ruciane Nida. Door de afwisseling tussen smalle stroompjes, langgerekte meren en de vele bochten in de rivier ziet elke dag op het water er anders uit. Met nu en dan een kort landtransport hebben we ook af en toe een uitstapje.

Mazurische meren

De meren en riviertjes waar we over varen, maken onderdeel uit van een Europees beschermd natuurgebied. We komen langs zeven natuurreservaten die zich uitstrekken over de rivieren en bossen in dit deel van Polen. Niet voor niks beschermd: er komen vele dier- en plantensoorten voor die uniek zijn voor dit natte gebied. We treffen onderweg een aantal kleine dorpjes, maar varen ook door stille bossen en delen met landbouw. In de ruimere omgeving zijn ook enkele bijzondere historische kloosters en forten te vinden.

Kanotocht over meren en riviertjes

Op vrijdag vertrekken we ’s avonds met de nachttrein van European Sleeper naar Berlijn, vandaar reizen we verder tot we aan het eind van de dag in Sorkwity aankomen.

De kanoverhuurder in Sorkwity ligt aan de rand van Jezioro Lampackie (Lampackiemeer), een perfect startpunt voor onze kanotocht. De eerste dag beginnen we rustig aan en varen richting Bienki, we komen door bos en open gebied. Op dag twee hebben we bij Babieta en Spychowo een kort landtransport langs een dam en een sluis. De derde dag brengt ons kronkels en een lang meer, aan het eind van dit meer is weer een kort landtransport. We vervolgen deze route naar Krutyn waar we de tent opzetten voor twee nachten.

Na de rustdag maken we een prachtige tocht met vele bochten en eindigen we in Nowy Most. Dag laatste dag varen we over bredere en lange meren omgeven door bos. Kort na een sluis worden we bij Ruciane Nida opgehaald door de kanoverhuurder, waarna we de laatste nacht weer in Sorkwity kamperen. Daarna reizen we voldaan van alle indrukken terug naar Nederland. In Berlijn hebben we nog tijd om samen een hapje te gaan eten. Vanuit Berlijn reizen we weer met de nachttrein zodat we op maandag vroeg terug in Nederland aankomen.

Campings, maaltijden en voorbereidingsdag

Tijdens deze reis overnachten we op basic campings en bivakplaatsen aan de kanoroute. Deze campings liggen vaak direct aan het water en hebben een steiger waar we kunnen uitstappen en de kano’s op de kant kunnen leggen. Op sommige plekken zijn vuurplaatsen aanwezig waar we een kampvuurtje kunnen stoken.

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal.

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Tijdens de kampeerdagen zullen we gezamenlijk koken. Onderweg kunnen we hier en daar inkopen doen, maar een deel van de maaltijden zal vanuit Nederland meegenomen worden. De avondmaaltijden zijn altijd vegetarisch, al dan niet voorzien van voorgerecht of toetje. Tijdens de voorbereidingsdag zullen we verder ingaan op de maaltijden en de verdeling van de inkoop daarvan.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-27 jarigen
Reiscode: KR2406
Activiteit: Kanotrektocht via campings en bivakplekken
Reisdata: vrijdag 9 augustus t/m maandag 19 augustus 2024 (11 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 9 juni 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 3,4 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €566 €626
Normaal €629 €689
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 7 april 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20 (2024: €42 resp. €21).
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Overnachtingen op campings;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: NTB

Reisbegeleiders Rob en Joran

“Actieve groepsreizen zijn de leukste manier om de zomervakantie in te vullen. Ik heb veel actieve (wandel) groepsreizen gemaakt waarbij ik veel geleerd heb. Ik geloof in betaalbare reizen, georganiseerd door vrijwilligers, dus ik kijk ernaar uit om met een leuke groep mensen een mooie kanotocht te gaan maken!” – Rob

Hey! Leuk dat je mogelijk met deze reis mee wilt! [Mazurië 2024] Als je meegaat, ben ik één van je reisbegeleiders. Wat je van mij kan verwachten? Iemand die iedereen in de groep betrekt, waar je mee kan sparren als je ergens mee zit en ook iemand die zelf de sfeer in de groep kan brengen, mocht dat nodig zijn 😉 We hebben een mooie omgeving, maar de mensen maken de reis. Dus samen gaan we voor een positieve vibe, resulterende in fantastische herinneringen! Verder over mij: met de camper of tent op pad in de natuur of bij een festival, (race)fietsen in de bergen of op het vlakke en (hard)lopen in de sneeuw of door het bos. Ik ben graag buiten en heb geregeld geholpen met groepen begeleiden, dit is de volgende, tot snel! – Joran

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 20-27 jaar.