Kanoën over Isteren & Sølensjøen

Eind juli vertrekken we, na het succes van vorig jaar, voor de tweede keer naar het afgelegen binnenland van Noorwegen. Het gebied kenmerkt zich door grote meren met eilandjes, zandstrandjes en een paar bergen die boven het verder relatief vlakke landschap uitsteken.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Eind juli reizen we af naar de Noorse bergen van de voormalige provincie Hedmark voor een kanotocht over de meren Isteren, Sølensjøen en een stukje Femunden. We kanoën op een hoogte van ruim 600 meter, met uitzicht op bergen van 1000 tot 1755 meter!

Isteren

Aangekomen bij de kanoverhuurder overnachten we één nacht op hun terrein. De volgende dag beginnen we direct vanaf de camping aan onze kanotocht. We kanoën eerst nog een stukje over de rivier naast de camping voor we op het grote meer Femunden uit komen. Dit is het op twee na grootste meer van Noorwegen met een oppervlakte van 203 km². We varen dicht langs de oever naar het zuiden, richting de plek van het landtransport naar het meer Isteren.

Het meer Isteren is ongeveer 1 km breed, 15 km lang en staat bekend om haar vele eilandjes en strandjes. De eerste dagen zullen we dit meer verkennen, met alle strandjes en inhammen, daarbij genietend van het omliggende ruige Noorse landschap. Omdat het weer minder voorspelbaar kan zijn kanoën we dichtbij de oever, maar ook om de kans op het spotten van rendieren te vergroten. Na een paar dagen kanoën zullen we een rustdag houden, er is dan geen programma en iedereen kan doen waar die zin in heeft.

Sølensjøen

Een lang landtransport brengt ons naar Sølensjøen. Weer een langgerekt meer van zo’n anderhalve kilometer breed. Het meer is vernoemd naar de naastgelegen berg Sølen, met 1755 meter het hoogste punt in de omgeving, waar we steeds een prachtig uitzicht op hebben. Op dit meer houden we ook een rustdag. Als we zo ver komen kunnen we nog een stukje de rivier Sølna opvaren om de moerasdelta te verkennen.

In het zuiden van Sølensjøen kanoën we tussen wat eilandjes door voor we via het lange landtransport weer terug wandelen naar Isteren. Via nog een landtransport komen we op het meer Femunden, afhankelijk van de tijd die we nog over hebben kanoën we terug naar de camping of worden we met een busje opgehaald. Na de kanotocht overnachten we nog een keer bij de kanoverhuurder voordat we de volgende dag weer richting Nederland vertrekken.

Noors klimaat en materiaal

Met een beetje geluk kan het hier in de zomer een aangename 25 °C worden, maar het kan ’s nachts ook afkoelen tot een paar graden onder het vriespunt! Een goede combinatie van matje en slaapzak zijn daarom belangrijk voor deze reis. Eventueel kan je bij de kanoverhuurder ook nog een lekker warme rendiervacht kopen.

We bevinden ons op deze tocht in de bergen, het weer kan dus snel omslaan. Tijdens het kanoën blijven we steeds dichtbij de oever om niet te worden overvallen door wind met hoge golven en een stevige regenbui. Goede regenkleding is daarom ook verplicht. De oevers zijn deels erg rotsig, daarom zijn goede wandelschoenen met enkelbescherming (categorie B) zeer aan te raden. Mocht je op een van de twee rustdagen van plan zijn een wandeling te maken om het landschap vanuit een ander perspectief te bekijken dan is een goed profiel ook een must.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen. Tijdens de kanotocht kunnen we geen boodschappen doen.

Eigen vervoer naar Hamar

Kanogebied Isteren, Solensjoen en Femunden op de kaart

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis. Houdt er rekening mee dat je voor de heen- en terugreis twee dagen nodig hebt, de totale duur van de reis wordt dan 16 dagen.

Er zijn verschillende reis mogelijkheden met meer of minder comfort voor verschillende prijzen, daarom kiezen wij er bij deze reis voor de heen- en terugreis niet vast te leggen. De reisbegeleiders kunnen verschillende opties voorleggen, hier zal in ieder geval bij de voorbereidingsdag aandacht aan geschonken worden. Je bent natuurlijk vrij om er bijv ook nog een paar dagen Oslo aan vast te plakken.

We verzamelen op vrijdag 21 juli ’s middags in het Noorse plaatsje Hamar, vanwaar we gezamenlijk de bus nemen richting de kanoverhuurder. Na de kanotocht zullen we daar ook weer elk onze eigen route terug nemen.

Wie meer informatie of een prijsindicatie voor de heen- en terugreis wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Flixbus voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden. Voor de veerdienst tussen de Eemshaven en Kristiansand verwijzen we naar de website van Holland Norway lines en DFDS voor de veerdienst tussen Federikshaven en Oslo.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-40 jarigen
Reiscode: KR2305
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: vrijdag 21 juli t/m donderdag 3 augustus 2023 (14 dagen, exclusief heen- en terugreis)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 11 juni 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 13,5 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €525 €585
Normaal €583 €643
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 19 maart 2023
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Lokaal vervoer vanaf Hamar tot kanoverhuurder;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Heen- en terugreis;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: zaterdag 29 april 2023

Reisbegeleiders André en Maaike

“Je treft mij al vele jaren al kamperende in de natuur. Het hele jaar door: winter, zomer, herfst of lente, ik ben er altijd voor in! Ik deel graag mijn enthousiasme en passie voor het kamperen, kampvuurtjes maken en het actieve buitenleven. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kijk er naar uit om er gezamenlijk een gezellige reis van te maken. Naast kamperen zal je mij veel buiten aantreffen in het beoefenen van diverse sporten zoals hardlopen, hiken en mountainbiken. Verder begeef ik mij graag in de boulderhal, of nog liever, beklim ik de rotsen op diverse vakantie bestemmingen heerlijk in de frisse buitenlucht.” – André

“Het liefst ben ik buiten. Ik kan erg genieten van de rust in de natuur en de mooie uitzichten. Vooral Noorwegen met de ongerepte en wisselende natuur vind ik fantastisch. Ik vind het heerlijk om te wandelen of kanöen en het liefst daarbij ook nog kamperen. Wat mij betreft de ultieme combinatie; lekker ontspannend en sportief bezig zijn. En dan ’s avonds samen gezellig rond het kampuur vuur zitten en genieten!” – Maaike

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring