Kanoën over Isteren

Eind augustus reizen we met een gezellige groep 20-27 jarigen naar het binnenland van Noorwegen. Daar maken we een kanotocht over de meren Isteren, Sølensjøen en Femunden. Ga je mee dit prachtige en ruige gebied verkennen?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 20-27 jaar.

Eind augustus reizen we af naar de Noorse bergen van de voormalige provincie Hedmark voor een kanotocht over de meren Isteren, Sølensjøen en Femunden. We kanoën op een hoogte van ruim 600 meter, met uitzicht op bergen van 1000 tot 1755 meter!

Isteren

Langs het meer Isteren zijn verschillende strandjes waar we kunnen kamperen (FemundCanoeCamp.com)

Vanuit Nederland reizen we met de trein naar Zweden, daar reizen we verder met oa een nachttrein naar Noorwegen. Aangekomen bij de kanoverhuurder overnachten we één nacht op hun terrein. De volgende ochtend worden we naar ons beginpunt gebracht: Isteren. Dit langgerekte meer is ongeveer 1 km breed, 15 km lang en staat bekend om haar vele eilandjes en strandjes. De eerste dagen zullen we dit meer verkennen, met alle strandjes en inhammen, daarbij genietend van het omliggende ruige Noorse landschap. Omdat het weer minder voorspelbaar kan zijn kanoën we dichtbij de oever, maar ook om de kans op het spotten van rendieren te vergroten.

Sølensjøen

Tijdens deze kano groepsreis varen we over drie grote meren (Bas Wetter)

Een relatief lang landtransport brengt ons naar Sølensjøen. Weer een langgerekt meer van zo’n anderhalve kilometer breed. Het meer is vernoemd naar de naastgelegen berg Sølen, met 1755 meter het hoogste punt in de omgeving, waar we steeds een prachtig uitzicht op hebben. Op dit meer houden we een rustdag. We kunnen nog een stukje de rivier Sølna opvaren om die moerasdelta te verkennen.

In het zuiden van Sølensjøen kanoën we tussen wat eilandjes door en hebben we een wat korter landtransport naar het kleinere meer Galtsjoen. Via nog twee landtransporten en een stukje over Isteren komen we op het meer Femunden. Dit is het op twee na grootste meer van Noorwegen met een oppervlakte van 203 km². Op weg naar het eindpunt van onze kanotocht kanoën wij maar een relatief klein stukje over dit meer, waarbij we steeds dichtbij de oever blijven. Na de kanotocht overnachten we nog een keer bij de kanoverhuurder voordat we de volgende dag via Zweden terugreizen naar Nederland.

We hopen natuurlijk op lekker kano weer, maar in de Noorse bergen kan het weer ook snel omslaan (Bas Wetter)

Noors klimaat en materiaal

Met een beetje geluk kan het hier in de zomer een aangename 25 °C worden, maar het kan ’s nachts ook afkoelen tot een paar graden onder het vriespunt! Een goede combinatie van matje en slaapzak zijn daarom belangrijk voor deze reis. Eventueel kan je bij de kanoverhuurder ook nog een lekker warme rendiervacht kopen.

We bevinden ons op deze tocht in de bergen, het weer kan dus snel omslaan. Tijdens het kanoën blijven we steeds dichtbij de oever om niet te worden overvallen door hoge golven en een stevige regenbui. Goede regenkleding is daarom ook verplicht.

De oevers zijn deels erg rotsig, daarom zijn goede wandelschoenen met enkelbescherming (categorie B) zeer aan te raden. Mocht je op de rustdag van plan zijn een wandeling te maken dan is een goed profiel ook een must.

In het gebied van onze kanotocht is de kans groot dat we rendieren tegenkomen (Elsemiek)

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen. Tijdens de kanotocht kunnen we geen boodschappen doen.

Boeken en Covid-19

Kanogebied Isteren, Solensjoen en Femunden op de kaart

Als Treq de reis annuleert krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-27 jarigen
Reiscode: KR2204
Reisdata: woensdag 17 t/m zondag 28 augustus 2022 (12 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 3 juli 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 110 kg CO2 uitstoot per persoon, obv een treinreis
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein, incl. hotelovernachting op de terugreis;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s, incl. oa peddels en zwemvesten.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €629 €689
Normaal €699 €759
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 17 april 2022
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Voorbereidingsdag: zaterdag 2 juli 2022

Reisbegeleiders

Sven

“Op een actieve manier de natuur ontdekken en beleven is iets waar ik van opleef. Sinds mijn eerste jaar kampeer ik al elke vakantie en maken we hierbij mooie wandelingen, het liefst, in het hooggebergte van Zwitserland. In de zomer van 2018 en 2019 heb ik al bij een andere organisatie actieve jongerengroepsreizen mogen begeleiden naar Kroatië en Frankrijk. Deze reizen stonden net als bij Treq ook in het teken van het beleven van de natuur op een actieve manier samen met anderen jongeren. Zelf ben ik nu sinds september 2021 actief lid van het bestuur van NivonJong waarbij we ons bezig houden met het organiseren van nieuwe activiteiten voor op de agenda van NivonJong. Nu ik dit schrijf kan ik al niet wachten op komende zomer!” – Sven

Binnenkort stelt Rob zich hier voor.

Boeken

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring