Kanoën rond Filipstad

Aan het begin van de zomer gaan we een ruime week kanoën in het gebied rond Filipstad. Denk aan wildkamperen, samen koken rond een kampvuur en zwemmen in de meren. Voor deze reis is enige kano ervaring en fitheid gewenst, mede vanwege landtransporten met de kano.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 55+ jaar.

Värmland is het kanoparadijs van Zweden, met vele meren en slingerende rivieren, omgeven door overwegend productiebossen. Het vormt een thuis voor bevers, elanden, beren en wolven. De kans dat we (sporen) van die twee laatsten vinden is vrijwel nihil, maar van bevers en elanden zullen we zeker sporen gaan vinden. Met een beetje geluk spotten we de dieren zelf ook nog. Ook de ringslang kan je hier zien zwemmen.

Van oudsher vond hier ook relatief veel mijnbouw plaats voor de ijzerindustrie. Al in het begin van onze kanotocht zullen we daar de overblijfselen van zien. De stad Filipstad huisvest tegenwoordig een knäckebröd fabriek, daar zullen we deze reis ook zeker wat van proeven.

Meren en rivieren

Vanuit Nederland reizen we gezamenlijk met de (slaap)trein naar het kleine stadje Storfors, daar kunnen we eventueel nog wat laatste boodschappen halen. Op iets meer dan 2 kilometer lopen van het busstation zit de kanoverhuurder waar we de eerste nacht op de camping verblijven. De volgende dag brengt de kanoverhuurder ons met de kano’s naar het startpunt van onze kanotocht. Op de eerste dag van onze tocht varen we over een paar meren, afhankelijk van hoe ver we komen kunnen we misschien al op een eilandje wildkamperen. De tweede dag beginnen we met nog een paar meren en hebben we ons eerste lange landtransport van zo’n 2 km.

De volgende dag kanoën we vooral over een kanaaltje en de Nordmarksälven. Langs de rivier is wat meer bewoond gebied, hoewel we dat vanaf de rivier niet altijd kunnen zien en er is nog ruim voldoende natuur aanwezig. Vandaag zullen we ook langs de rivier een kampeerplekje zoeken. Afhankelijk van wat we samen afgesproken hebben en hoe het gaat houden we hier een rustdag of gaan we nog een dag door.

De volgende etappe leidt ons dwars door Filipstad, dat we even kunnen bekijken en waar we boodschappen kunnen doen. Daarna moeten we nog een stuk door kanoën om alle huisjes langs het meer te passeren en een mooie kampeerplek te vinden. De volgende dag varen we weer over een aantal meren en hebben we ook weer kans om op een eilandje te kamperen. De laatste dag kanoën we via nog een ander meer naar Storfors, dat we doorkruisen tot we aan de andere kant van het stadje uitkomen bij de kanoverhuurder. Daar slapen we nog een nachtje op de camping voor we de volgende dag met een voldaan gevoel terugreizen richting Nederland.

Zwaarte van de reis

De kano’s eerst leeg halen zal deze portage makkelijker maken.

In onze kanotocht zitten verschillende landtransporten, sommige van een paar kilometer. Het kan soms zijn dat we daarbij de kano’s helemaal leeg moeten halen, maar vele handen maken licht werk. We kanoën ook veel op rivieren deze tocht, er kan soms een stroomversnelling in zitten, maar het kan ook zijn dat er een stukje is waar door droogte te weinig water staat om te kanoën. In dat geval zullen we misschien een stukje naast de kano moeten lopen.

Een beetje kano ervaring hebben is fijn, maar het hebben van een redelijke conditie is belangrijker. We zullen immers drie of vier dagen achter elkaar rond de 15 km per dag kanoën voor we een rustdag houden. De landtransporten kunnen soms ook even zwaar zijn. Maak zelf een afweging of je denkt dit aan te kunnen. Mocht je voorafgaand aan de reis een kanocursus willen volgen dan kan dat bij HerbieBird in de Weerribben.

Omdat we kort na midzomernacht in dit relatief noordelijke gebied zijn gaat de zon pas laat onder en komt ie weer vroeg op. Daardoor wordt het nauwelijks echt donker, een slaapmasker is daarom aan te raden. Zo vroeg in de zomer kunnen er ook meer muggen zijn dan later in de zomer, maar dit is van meer factoren afhankelijk. Een gezellig kampvuur helpt al om ze op afstand te houden, dus dat zullen we zeker inzetten!

Voorbereidingsdag

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen. Op de reis hebben we halverwege nog wel de mogelijkheid boodschappen te doen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 55+
Reiscode: KR2302
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: Woensdag 28 juni t/m zondag 9 juli 2023 (12 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: maandag 29 mei 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Enige kano ervaring is gewenst, naast een redelijke conditie. We kanoën meestal 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 6,9 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €692 €752
Normaal €769 €829
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 26 februari 2023
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar.
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: zaterdag 27 mei 2023

Reisbegeleiders Bas en Coen

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“Ik ben als kind wel in een paar Nivon natuurvriendenhuizen geweest, in 2005 ging ik voor het eerst op pad met een Knor (kano-) reis. Na verschillende wandel- en kanoreizen te hebben gedaan vond ik het leuk om het Nivon reizenaanbod uit te breiden met kanoreizen voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

“Met het zicht op het stoppen van het “werkzame” deel van mijn leven komt nu de mogelijkheid nog meer tijd in mijn grootste hobby – reizen, ontdekken, nieuwe wegen zoeken – te besteden. Alleen mooie reizen maken en nieuwe ontdekkingen doel is hartstikke leuk maar… het wordt pas echt leuk als je het met elkaar deelt! Nivon met o.a.Treq biedt met hun doelstellingen daartoe alle mogelijkheden om dit op een gezellige en verantwoorde manier met elkaar vorm te geven. Daar wil ik graag deel van uitmaken en zo mogelijk een bijdrage aan leveren! Mijn devies: kan niet bestaat niet!” – Coen

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 55+ jaar.

(De titel van deze reis was in de Toorts ‘Onbekend Zweden’ omdat de bestemming toen nog niet vast stond, het zegt dus niets over het gebied.)

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring