In de herfst maken we een kanotocht door Nationaal Park De Biesbosch en kamperen bij een boer op een eiland (Bas Wetter)

Kanotocht door kleurig Biesbosch

Half oktober gaan we dwalen door Nationaal Park De Biesbosch. Dit weekend kanoën we door dit prachtige getijdengebied, via kreken en langs geel gekleurde wilgenbossen, genietend van de diverse natuurpracht. We kamperen op een eiland en genieten daarbij van een kampvuur. Dit doen we met een kleine groep van maximaal tien mensen. Ga je mee? – Leeftijdscategorie 25-45

De Biesbosch

In oktober kan het al wat kouder zijn, maar de natuur blijft prachtig (Bas Wetter)

Dit 90 km2 grote gebied werd in 1994 een Nationaal Park en heeft een lange ontstaansgeschiedenis waarin het gebied op verschillende manieren is gebruikt. Het gebied is vernoemd naar de biezen die er groeiden en gebruikt werd om biezenmatten mee te vlechten. Later werd ook veel wilgenhout geoogst voor het vlechten van manden en zinkstukken voor dijkversterkingen. Het beheer van de ‘grienden’ waar de wilgen groeiden is nu overgenomen door de bevers.

De Biesbosch is rijk aan dierenleven met honderden bevers, reeën en natuurlijk reigers die op een visje azen (Bas Wetter)

Er leven nu bijna 300 bevers in de Biesbosch, verdeeld over meer dan honderd burchten. Ze zijn vooral in de schemering en ‘s nachts actief, dus de kans dat wij ze zien is vrij klein, maar hun sporen zullen we zeker tegenkomen. Naast bevers leven er ook veel andere zoogdieren in het gebied, waaronder de ree. Reeën zijn uitstekende zwemmers en kunnen ook overdag zomaar in het water springen om te verdwijnen op een ander eiland. Daarnaast is de Biesbosch natuurlijk rijk aan vogels, met bovenaan de keten de visarend. Doordat de Biesbosch het grootste zoetwatergetijdengebied is van Europa is het ook een uitstekend leefgebied voor ijsvogels.

Kanoën door de Biesbosh

We kanoen dit herfstweekend door de verschillende kronkelende kreken die de Biesbosch rijk is (Bas Wetter)

De Biesbosch is zo ontzettend gevarieerd doordat er een getijdenverschil kan optreden tot wel 80 centimeter! Dat maakt ook dat het gebied het beste te verkennen is vanaf het water, een kanogebied bij uitstek dus!

Zaterdag ochtend verzamelen we in Hank bij de kanoverhuurder. We varen over riviertjes en pakken zoveel mogelijk kreekjes mee als we kunnen. Zo dwalen we door de Biesbosch richting onze kampeerplek bij de Biesboschhoeve op de Vischplaat. Daar hebben we een eigen hoekje op het eiland waar we onze tenten opzetten, een maaltijd bereiden en genieten van een kampvuur. We gaan uit van een najaarszonnetje, maar bij minder weer hebben we een grote tarp mee om toch droog te kunnen zitten. De volgende dag breken we ons kamp op en kronkelen we via een andere route weer terug naar Hank.

In oktober maken we een kanotocht door de Biesbosch en kamperen bij een boer op een eiland (Bas Wetter)

Kanoën met gepaste afstand

Sommige kreken in de Biesbosch lijken een beetje op een hindernisbaan met extra leuke uitdagingen (Bas Wetter)

Tijdens dit weekend houden we ons uiteraard aan de geldende regels mbt covid-19. In de kano’s is het natuurlijk makkelijk afstand houden, om dat op de wal ook goed te kunnen doen gaan we maar met maximaal tien mensen op pad. We zullen ook allemaal in ons eigen tentje slapen, die moet je dus wel hebben. Om de kans op een besmetting te verlagen vragen we je ook om zelf voor je ontbijt en lunch te zorgen, het avondeten is wel inbegrepen in het weekend. We verwachten van iedereen om zich verantwoordelijk te gedragen. Voor vragen kan je contact met ons opnemen.

*Na het boeken van een kanoreis verzenden we op dit moment, ivm het coronavirus, een bevestiging van inschrijving, maar nog geen factuur. Mocht Treq zich genoodzaakt zien een activiteit te moeten annuleren dan krijgen deelnemers hun reeds betaalde reisgelden terug. Op de reis nemen we extra maatregelen tegen het coronavirus.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-45 jarigen
Reiscode: KW2001
Reisdata: zaterdag 17 t/m zondag 18 oktober 2020 (2 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 4 oktober 2020
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 8 + 2 weekendbegeleiders
Klimaatbelasting: 3 kg CO2 uitstoot per persoon
Inclusief:
– Twee TREQ weekendbegeleiders en materiaal;
– Eén overnachting op een camping;
– Diner op zaterdag;
– Koffie en thee;
– Huur kano’s en zwemvesten.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, oa je eigen tent;
– Passende reisverzekering;
– Ontbijt en lunch.
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* nvt nvt
Normaal €98 €108
* nvt
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.

Weekendbegeleiders Anne en Bas

Bioloog en natuurgids Anne geniet van buiten zijn

“Als bioloog vind ik het heerlijk om te kanoën in de mooiste natuurgebieden. Vanaf het water heb je immers prachtig zicht op de libellen en vogels die je om de oren vliegen. Wie weet ontdek je een zwemmende ringslang of een zeldzame vlinder… Het is elke keer weer een verrassing wat je tegenkomt. Ik ben al jaren natuurgids en vertel daarom graag anderen over de natuur. Houd je van gezelligheid, avontuur en heb je zin om met ons de natuur te ontdekken? Vaar dan mee!” – Anne

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“Ik ben in 2005 voor het eerst met Nivon in aanraking gekomen via een kanoreis van Knor. Na verschillende wandel- en kanoreizen te hebben gedaan vond ik het leuk om het Nivon reizenaanbod uit te bereiden met kanoreizen voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotrektocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas