Mazurische meren

Ga je deze zomer mee kanoën over de Krutynia rivier tussen de Poolse Mazurische meren? Overdag actief en ’s nachts kamperen op campings. Dwars door natuurreservaten volgen we riviertjes die meren verbinden, met de trage stroom mee is het genieten van de natuur. Boeken kan nog t/m donderdag 15 juni!

04 (Annemieke)

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Begin juli maken we een kanoreis door de prachtige waterrijke omgeving van het Mazurische merengebied. In zeven dagen varen we van Sorkwity naar het eindpunt ten zuiden van Ruciane Nida. Door de afwisseling tussen smalle stroompjes, langgerekte meren en de vele bochten in de rivier ziet elke dag op het water er anders uit. Met nu en dan een landtransport of een sluis hebben we ook af en toe een uitstapje.

Mazurische meren

De meren en riviertjes waar we over varen, maken onderdeel uit van een Europees beschermd natuurgebied. We komen langs zeven natuurreservaten die zich uitstrekken over de rivieren en bossen in dit deel van Polen. Niet voor niks beschermd: er komen vele dier- en plantensoorten voor die uniek zijn voor dit natte gebied. We treffen onderweg een aantal kleine dorpjes, maar varen ook door stille bossen en delen met landbouw. Omdat dit deel van Polen populair is bij waterliefhebbers, zijn we niet de enigen op het water. We komen in de buurt bij het grootste meer van Polen, Sniardwy, maar nemen er geen kijkje. In de ruimere omgeving zijn ook enkele bijzondere historische kloosters en forten te vinden.

Route kanotocht over meren en riviertjes

Op vrijdag vertrekken we ’s avonds met de nieuwe nachttrein van European Sleeper naar Berlijn, vandaar reizen we verder tot we aan het eind van de dag in Sorkwity aankomen.

De kanoverhuurder in Sorkwity ligt aan de rand van Jezioro Lampackie (Lampackiemeer), een perfect startpunt voor onze kanotocht. De eerste dag beginnen we rustig aan en varen we ca 16 km naar Bienki, we komen door bos en open gebied. Op dag twee hebben we bij Babieta en Spychowo een kort landtransport langs een dam en een sluis. De derde dag brengt ons kronkels en een lang meer, aan het eind van dit meer is weer een kort landtransport. We vervolgen deze route naar Krutyn waar we de tent opzetten voor twee nachten.

Na de rustdag hebben we kort na de start ons laatste landtransport. Hierna maken we een prachtige tocht met vele bochten en eindigen we in Nowy Most. Dag zes vormt de overgang van smalle riviertjes naar bredere en lange meren omgeven door bos. Kort na de sluis kamperen we bij Ruciane Nida. De laatste dag breekt al weer aan. We kanoën door een bosrijk landschap en laten ons oppikken aan de rand van Jezioro Nidzkie. Vanaf hier gaan we met de verhuurder terug naar ons startpunt in Sorkwity waar we een laatste nacht kamperen. Daarna reizen we voldaan van alle indrukken terug naar Nederland. In Berlijn hebben we nog tijd om samen een hapje te gaan eten. Vanuit Berlijn reizen we weer met de nachttrein zodat we op maandag al vroeg aankomen.

Campings, maaltijden en voorbereidingsdag

05 Kamperen in een veld (Annemieke)

Tijdens deze reis overnachten we op basic campings aan de kanoroute. Deze campings liggen vaak direct aan het water en hebben een steiger waar we kunnen uitstappen en de kano’s op de kant kunnen leggen. Op sommige plekken zijn vuurplaatsen aanwezig waar we een kampvuurtje kunnen stoken.

De maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Tijdens de kampeerdagen zullen we gezamenlijk koken. Onderweg kunnen we hier en daar inkopen doen in een Sklep, maar een deel van de maaltijden zal vanuit Nederland meegenomen worden. De avondmaaltijden zijn altijd vegetarisch, al dan niet voorzien van voorgerecht of toetje. Tijdens de voorbereidingsdag zullen we verder ingaan op de maaltijden en de verdeling daarvan.

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-40 jarigen
Reiscode: KR2304
Activiteit: Kanotrektocht langs campings
Reisdata: vrijdag 21 juli t/m maandag 31 juli 2023 (11 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: donderdag 15 juni 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 6,1 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €547 €607
Normaal €608 €668
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 19 maart 2023
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de (nacht)trein;
– Lokaal vervoer;
– Overnachtingen op campings;
– Huur kano’s
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: Zondag 18 juni 2023

Reisbegeleiders Henriette en Bas

Henriette

“Het liefst zoek ik nieuwe uitdagingen op in de natuur en in een nog voor mij onontdekte vakantiebestemming. Hierdoor kwam ik uit bij Treq. Ik ben enthousiast, creatief en een echte teamplayer. En waarom dan geen reis begeleiden in plaats van deelnemen? Een ideale manier om al deze facetten samen te pakken. Dus laten we samen op avontuur gaan!” – Henriette

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“Ik ben als kind wel in een paar Nivon natuurvriendenhuizen geweest, in 2005 ging ik voor het eerst op pad met een Knor (kano-) reis. Na verschillende wandel- en kanoreizen te hebben gedaan vond ik het leuk om het Nivon reizenaanbod uit te breiden met kanoreizen voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring