Ga mee op kano avontuur naar de Zweedse meren en rivieren van Värmland (Bas Wetter)

Zweeds kano avontuur in Värmland

Een weids landschap van meren, rivieren en bossen, dit is Värmland, hét kanoparadijs van Zweden. Met meer dan 10.000 meren is dat ook niet zo verbazingwekkend. Wij gaan kanoën in het minder bekende gebied tussen Hagfors en Tyfors. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi! Hier zullen we genieten van de natuurpracht, rust en Zweedse zomeravonden. – Leeftijdscategorie 18-30

HELAAS HEBBEN WE DEZE REIS MOETEN ANNULEREN IVM DE MAATREGELEN TEGEN HET CORONAVIRUS. WE BIEDEN DEZE REIS IN 2021 OPNIEUW AAN.

Värmland

We genieten in Zweden van het goede weer en mooie zonsondergangen (Bas Wetter)

Het gebied kenmerkt zich zoals gezegd door een veelheid aan meren omgeven door bossen en wat graslanden. Het is een glooiend landschap met heuvels tot maximaal 600 meter hoog. In het gebied waar wij gaan kanoën ligt het laagste meer op zo’n 200 meter en is de hoogste heuvel langs onze route zo’n 400 meter hoog.

Het zomerklimaat is hier erg aangenaam, gemiddeld is het iets warmer dan in Nederland, maar koelt het ‘s nachts wel voldoende af om goed te kunnen slapen. Er heerst een gematigd landklimaat en ligt in de luwte van de Noorse bergen, daardoor zijn er zomers minder regendagen dan in Nederland. Doordat we zo noordelijk zitten hebben we natuurlijk ook meer zonuren en kunnen we genieten van lange avonden met prachtige zonsondergangen.

Flora en fauna

Met een beetje geluk spotten we een eland of bever, knaagsporen zullen we zeker zien (Bas-Wetter)

Värmland bestaat voor 77% uit bos, voornamelijk bestaande uit naaldbomen, maar op sommige plaatsen staan ook veel berken. De bosgrond wordt vooral bedekt door mos en bosbessen. De beer, wolf, lynx, eland en rendier zijn de ‘big five’ van Zweden, de kans dat we de eerste drie te zien krijgen is echter nihil. Met een beetje geluk vangen we wel een glimp op van een rendier of eland. Als we nog meer geluk hebben spotten we ook een ringslang of bever, maar waarschijnlijk blijft het bij een beverburcht en knaagsporen op berkenbomen. In het vele water dat deze provincie rijk is zwemt natuurlijk ook veel vis.

Verder mag Värmland de “Nematocera”, de vliegende insecten uit de orde tweevleugeligen, oftewel de mug tot zijn inwoners rekenen. Hoeveel last je van de muggen ervaart verschilt per persoon en de locatie. Een kampvuur helpt natuurlijk om ze op afstand te houden en dat middel zullen we dan ook waar mogelijk inzetten, maar vooral omdat het gezellig is natuurlijk. De Zweedse mug is daarnaast vrij traag en daarom goed te pakken mocht er één in je tent zitten. We zullen er vast ook een paar door het eten krijgen voor de nodige eiwitten, een kans voor ons om terug te bijten 😉

Trektocht over rivieren en meren

Tijdens deze kanoreis varen we twee dagen over de Svartälven rivier (Bas Wetter)

Na de treinreis uit Nederland overnachten we één nacht op de camping van de kanoverhuurder. De volgende dag beginnen we ons kano avontuur op een relatief klein meer, waardoor we al vrij snel kunnen oefenen met een kort landtransport. Doordat niet alle meren op elkaar aansluiten en er soms ook dammen liggen wisselen we het kanoën regelmatig af met een landtransport waarbij we de kano’s op karretjes zetten. Samenwerking is daarbij key. Aan het eind van de eerste kanodag zoeken we een mooie plek om te overnachten, misschien zelfs op ons eigen eilandje!

Sommige meren hebben eilandjes waar we op zouden kunnen wildkamperen (Bas Wetter)

Na twee dagen kanoën over verschillende meren peddelen we rustig verder over de Svartälven, een vrij rustig stromende rivier met prachtige natuurlijke oevers en slingerende bochten. Langs de rivier staan verschillende shelters met vuurplaatsen waar we gebruik van kunnen maken. Aan deze rivier zullen we ook de rustdag doorbrengen. Afhankelijk van waar we dan zijn kunnen we een onze benen strekken op een wandeling, of rustig een boekje lezen, net waar je zin in hebt.

Na de rustdag kanoën we over verschillende meren naar Lesjöfors, daar hebben we de mogelijkheid om vers fruit te kopen of een rol knäckebröd. Hierna hebben we weer de kans om op een eigen eilandje te overnachten. We varen over een paar meren waar we in het begin ook zijn geweest, maar genieten net zo goed van de natuurpracht. De tocht eindigt bij ons startpunt.

Treinreis en maaltijden

We maken een kanotrektocht in Värmland rond de plaats Lesjöfors

Vanuit Nederland reizen we met de trein via Malmö in twee dagen naar Hagfors, waar de kanoverhuurder ons ophaalt. Na een nacht op de camping brengt de kanoverhuurder ons naar het startpunt. Op de terugweg vertrekken we ‘s ochtends met de taxi vanaf de camping naar Karlstad vanwaar we met de trein weer naar Malmö reizen, daar overnachten we in hetzelfde comfortabele hotel als op de heenweg.

De maaltijden op de camping en tijdens de kanotocht zijn inbegrepen in de reisprijs, maar stellen we als groep samen en nemen we dus mee uit Nederland. Op de voorbereidingsdag maken we daar afspraken over.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 18-30 jarigen
Reiscode: NTB
Reisdata: zomer 2021 (11 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: NTB
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 12 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 100 kg CO2 uitstoot per persoon
Inclusief:
– Twee TREQ reisbegeleiders en materiaal;
– Heen- en terugreis per trein met twee overnachtingen in een hotel in Malmö;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Maaltijden op de camping en tijdens de kanotocht;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden op de heen- en terugreis.
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* NTB NTB
Normaal NTB NTB
* 10% Vroegboekkorting t/m NTB
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Voorbereidingsdag: NTB
Soms kom je hier in Värmland een hele heuvel wilde frambozen tegen, daar weten wij wel raad mee ;-) (Bas Wetter)
Lekker eten en wildkamperen gaan uitstekend samen op een kanoreis, als niemand kijkt is het heerlijk het restje toetje... klik (Bas Wetter)
Met mooi weer kunnen je benen in de kano snel verbranden, zonnebrandcreme met een goede beschermingsfactor is dan belangrijk (Bas Wetter)
Na de lunch nemen we even tijd om te relaxen (Bas Wetter)
Als het meevalt met het aantal muggen en het weer is goed kan je prima buiten onder de sterrenhemel slapen (Bas Wetter)
Het wordt in Värmland net donker genoeg om startrails op te nemen (Bas Wetter)