Kano in juli 12 dagen met ons mee over de Zweedse Harkan rivier en de tussenliggende meren (Bas Wetter)

Zweedse herfst op de Hårkan

Vanuit Noorwegen maken we een kanotocht van twaalf dagen over de Hårkan en verschillende meren naar ons eindpunt in Zweden. Het grootste deel kanoën we door Jämtland, door een prachtig herfstlandschap van ruige beboste heuvels, in het noorden start de herfst immers eerder dan bij ons. We kamperen in het wild. – Leeftijdscategorie 25-45

HELAAS HEBBEN WE DEZE REIS MOETEN ANNULEREN IVM DE MAATREGELEN TEGEN HET CORONAVIRUS. WE BIEDEN DEZE REIS IN DE ZOMER VAN 2021 OPNIEUW AAN.

Jämtland

Jämtland is een van de dunst bevolkte gebieden in Zweden en dus maken wij meer kans op het zien van een eland of rendier (LitsCamping.com)

We bevinden ons in het grensgebied van Noorwegen en de Zweedse regio Jämtland. Een bosrijk gebied met vele meren en riviertjes. Op de grens van Noorwegen en Zweden zijn er nog veel ‘bergen’, verder in Zweden worden de heuvels lager en minder steil. Jämtland grenst in het noorden aan Lapland en in de zomer is het hier 24/7 licht. De zon gaat wel onder, maar het blijft schemeren tot de zon in de vroege uurtjes weer op komt.

Jämtlands län is een van de dunst bevolkte gebieden in Zweden, maar rijkelijk bedeeld met prachtige natuur. Wij verkennen een groot deel van de 184 km lange Hårkan rivier. Deze bergrivier ontspringt in Noorwegen en mondt uit in de Indalsälven in Zweden, onderweg klaterend over watervallen en stroomversnellingen. De watervallen slaan we over, per stroomversnelling kijken we of het veilig is om er doorheen te gaan of dat we er omheen te gaan.

Kanoën van Noorwegen naar Zweden

Met dit soort stroomversnellingen op de Harkan schiet het kanoën lekker op (LitsCamping.com)

In Östersund worden we door de kanoverhuurder opgehaald. Daar overnachten we op de camping, voor ze ons de volgende dag naar het beginpunt in Noorwegen brengen. We krijgen nog een korte kano instructie en dan kan ons avontuur echt beginnen. Vanaf nu bevinden we ons twaalf dagen in de natuur!

De route start in Noorwegen net onder een waterval op een klein riviertje. Na een paar slingers door de Ulendelta bereiken we het meer Ulen, gelegen tussen de nationale parken Lierne en Blåfjella-Skjækerfjella. De volgende dag passeren we op het meer Rengen de Noors-Zweedse grens. Aan het eind van dit meer komen we bij de Rengsfallet, de Rengswaterval. Deze is met 12 meter hoogteverschil veel te hoog voor de kano’s, dus hebben we hier ons eerste landtransport.

De meren, rivieren en stroomversnellingen van de Hårkan

We vervolgen onze weg via het meer Valsjön, mochten we nog dringend boodschappen nodig hebben dan is hier een korte stop mogelijk. Na dit meer volgt weer een landtransport om een stroomversnelling heen. We bevinden ons op het Hotagssjön, een meer van ca 30 km lang. Op dit meer zijn een aantal eilandjes waar we op kunnen kamperen. De oevers van dit meer lopen soms vrij steil 200 meter omhoog. In dit deel van onze tocht zullen we de eerste rustdag inplannen.

We maken een lange kanotrektocht over de Harkan van Noorwegen naar Zweden

Het meer eindigt bij een dam, hier stappen we uit en kunnen we kiezen: we kunnen een 600 meter lange stroomversnelling bedwingen waarna we direct voor een waterval van vijf meter alsnog het land op gaan. Of we lopen er langs tot voorbij de waterval. Na de waterval varen we over Lövsjön naar de Lövsjöströmmen. Mits het water hoog genoeg staat kunnen we deze stroomversnelling goed bevaren. Na de waterkrachtcentrale van Näsaforsen komen we in het laatste meer, Sandvikssjön, hier zullen we een tweede rustdag houden. Dit meer eindigt in een dubbele rivierloop, wij kiezen de linker tak en kanoën zo verder de Hårkan rivier af. Na een paar kleine stroomversnellingen kanoën we nog ruim twee dagen over de dan rustig stromende rivier tot we aankomen bij de camping in Lit, het einde van onze kanotocht.

Na een nacht op de camping worden we naar het station van Östersund gebracht en scheiden onze wegen terug naar Nederland. We kijken terug op een prachtige tocht en proberen de vergaarde innerlijke rust van het kanoën zo lang mogelijk te behouden.

Wildkamperen

We kamperen midden in de natuur, soms kan je dan iets minder vlak liggen dan je thuis gewend bent (Annemieke)

De oevers van de meren en rivieren zijn rotsachtig, met op enkele plekken zandstrandjes. We kamperen midden in de natuur op plekken met vuurplaatsen en eenvoudige houten shelters of op plaatsen waar nog niemand is geweest. Afhankelijk van het weer proberen we elke avond een kampvuur te maken, maar dat is misschien niet op alle plekken mogelijk. Op de grote meren kunnen we eilanden bezoeken voor een lunchpauze of om op te kamperen.

Tijdens de kanotocht hebben we maar een beperkte mogelijkheid om boodschappen te doen, het meeste voedsel nemen we dus mee uit Nederland. We eten in principe vegetarisch. Op de voorbereidingsdag zullen we de taken daarvoor verdelen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-45 jarigen
Reiscode: KR2003
Reisdata: zomer 2021 (16 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: NTB
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 12 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 114 kg CO2 uitstoot per persoon obv treinreis
Inclusief:
– Twee TREQ reisbegeleiders en materiaal;
– Heen- en terugreis per trein met twee overnachtingen in een hotel in Malmö; – Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Maaltijden op de camping en tijdens de kanotocht;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden op de heen- en terugreis.
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* NTB NTB
Normaal NTB NTB
* 10% Vroegboekkorting t/m NTB
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Voorbereidingsdag: NTB

Reisbegeleiders Annemieke en Bas

Annemieke,TREQ kanoreizen reisbegeleider en mede-oprichter

“Tussen bijna 20 jaar wandelreizen waarbij ik enkele 1000-en kilometers heb gelopen overal in Europa zitten ook een 3-tal lange kanotochten. Waanzinnig leuke vakanties in Polen en Zweden, met prachtige landschappen en hele bijzondere ontmoetingen. Wildkamperen, je eigen potje koken, kampvuur, stilte en donkerte, relaxt en actief op het water, met z’n allen maar ook ruimte voor jezelf. Superleuk om dit met jullie te kunnen beleven” – Annemieke

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“Ik ben in 2005 voor het eerst met Nivon in aanraking gekomen via een kanoreis van Knor. Na verschillende wandel- en kanoreizen te hebben gedaan vond ik het leuk om het Nivon reizenaanbod uit te bereiden met kanoreizen voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotrektocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

Ook tijdens het wildkamperen is het mogelijk een lekker toetje te bereiden, eventueel gebruik makend van Zweedse bosbessen (Annemieke)
Op de rivier komen we af en toe van dit soort kleine stroomversnellingen tegen waar we met genot doorheen kanoën (Bas Wetter)
We hebben natuurlijk gewoon branders mee, maar zullen ook boven ons kampvuur gaan koken (Bas Wetter)
Als het regent of hard waait zetten we de tarp op om onder te schuilen (Annemieke)
De schemering gaat in midden Zweden door van zonsondergang tot zonsopgang (Annemieke)
Voorbereidingen voor de voorbereidingsdag (Annemieke)
De laatste dagen van onze kanotocht over de Harkan stroomt de rivier langzamer maar is de trektocht niet minder mooi (Bas Wetter)
Onze kanoroute over de Harkan van Noorwegen naar Zweden op de kaart met links in beeld Trondheim, rechts Sundsvall en daar tussenin Sylarna en Östersund
Dit soort watervallen slaan we natuurlijk over, maar het levert wel mooie vakantiefoto's op (LitsCamping.com)