Zweedse trektocht over de Hårkan

We beginnen deze lange kanotocht op de grens met Noorwegen en kanoën over de Hårkan, via verschillende meren, door de heuvels van het Zweedse Jämtland terug naar de camping nabij Östersund. Onderweg kamperen we midden in de natuur op plekken die we zelf uitzoeken.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 20-27 jaar

Jämtland

Jämtland is een van de dunst bevolkte gebieden in Zweden en dus maken wij meer kans op het zien van een eland of rendier (LitsCamping.com)

We bevinden ons bij de grens tussen Noorwegen en de Zweedse regio Jämtland. Een bosrijk gebied met vele meren en riviertjes. Op de grens van Noorwegen en Zweden zijn er nog ‘bergen’, verder in Zweden worden de heuvels lager en minder steil. Jämtland grenst in het noorden aan Lapland en in de zomer is het hier 24 uur per dag licht. De zon gaat wel onder, maar volgens de astronomische definitie blijft het schemeren tot de zon in de vroege uurtjes weer op komt. Bij bewolkt weer kan het toch wel donker worden.

Jämtlands län is een van de dunst bevolkte gebieden in Zweden, maar rijkelijk bedeeld met prachtige natuur. Wij verkennen een groot deel van de 184 km lange Hårkan rivier. Deze bergrivier ontspringt in Noorwegen en mondt uit in de Indalsälven in Zweden, onderweg klaterend over watervallen en stroomversnellingen. De watervallen slaan we over, per stroomversnelling kijken we of het veilig is om er doorheen te gaan of dat we er omheen gaan.

Kanoën van de Noorse grens naar midden Zweden

Dit soort watervallen slaan we natuurlijk over, maar het levert wel mooie vakantiefoto's op (LitsCamping.com)

Vanuit Nederland reizen we met de trein naar Hamburg, daar nemen we de slaaptrein naar Stockholm, vanwaar we verder naar Östersund reizen. In Östersund worden we met een taxi naar de kanoverhuurder gebracht. Daar overnachten we op de camping, voor de kanoverhuurder ons de volgende dag naar het beginpunt tegen de grens van Noorwegen brengt. We krijgen nog een korte kano instructie en dan kan ons avontuur echt beginnen. Vanaf nu bevinden we ons twaalf dagen in de natuur!

Meren, rivieren en stroomversnellingen

De route start vlakbij de Rengsfallet, de Rengswaterval. Deze is met 12 meter hoogteverschil iets te hoog voor de kano’s, dus we beginnen benedenstrooms in het meer Valsjön. Na dit meer volgt het eerste landtransport om een stroomversnelling heen. We bevinden ons op het Hotagssjön, een meer van ca 30 km lang. De oevers van dit meer lopen soms vrij steil 200 meter omhoog.

Met dit soort stroomversnellingen op de Harkan schiet het kanoën lekker op (LitsCamping.com)

Het meer eindigt bij een dam, hier stappen we uit en hebben we ons tweede landtransport, om een stroomversnelling en een vijf meter hoge waterval heen. Na de waterval varen we over Lövsjön naar de Lövsjöströmmen. Mits het water hoog genoeg staat kunnen we deze stroomversnelling goed bevaren. Na nog een meer kanoën we zo verder de Hårkan rivier af. Na een paar kleine stroomversnellingen kanoën we nog twee dagen over de dan rustig stromende rivier tot we aankomen bij de camping.

Na een nacht op een camping in Östersund reizen we weer terug naar Nederland. We kijken terug op een prachtige tocht en proberen de vergaarde innerlijke rust van het kanoën zo lang mogelijk te behouden.

Kanoën over de Hårkan

We maken een lange kanotrektocht over de Harkan van Noorwegen naar Zweden

Vanuit de Noorse ‘bergen’ stroomt de Hårkan via meren, over watervallen en door stuwdammen naar de grotere Zweedse rivier Indalsälven. Tijdens deze kanotrektocht hebben we dus toch een aantal landtransporten. Natuurlijk bij de stuwdammen en watervallen, maar ook bij een aantal stroomversnellingen. We kanoën in twaalf dagen vanaf de Noorse grens terug naar de camping in Zweden, in die twaalf dagen hebben we twee rustdagen. Op de rustdagen is er geen programma en kan je zelf bepalen wat je gaat doen, bijvoorbeeld een stukje wandelen of een boek lezen.

Tijdens de kanotocht hebben we maar een beperkte mogelijkheid om boodschappen te doen, het meeste voedsel nemen we dus mee uit Nederland. We eten in principe vegetarisch. Op de voorbereidingsdag zullen we de taken daarvoor verdelen.

Wildkamperen

De oevers van de meren en rivieren zijn rotsachtig, met soms rotsige strandjes. We kamperen midden in de natuur op plekken met vuurplaatsen en eenvoudige houten shelters of op plaatsen waar nog niemand is geweest. Afhankelijk van het weer proberen we elke avond een kampvuur te maken, maar dat is misschien niet op alle plekken mogelijk. Op de grote meren kunnen we eilanden bezoeken voor een lunchpauze of om op te kamperen.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-27 jarigen
Reiscode: KR2307
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: vrijdag 18 augustus t/m zaterdag 2 september 2023 (16 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 9 juli 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 7,3 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €769 €829
Normaal €854 €914
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 16 april 2023
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: zaterdag 15 juli 2023

Reisbegeleiders André en Joran

“Je treft mij al vele jaren al kamperende in de natuur. Het hele jaar door: winter, zomer, herfst of lente, ik ben er altijd voor in! Ik deel graag mijn enthousiasme en passie voor het kamperen, kampvuurtjes maken en het actieve buitenleven. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kijk er naar uit om er gezamenlijk een gezellige reis van te maken. Naast kamperen zal je mij veel buiten aantreffen in het beoefenen van diverse sporten zoals hardlopen, hiken en mountainbiken. Verder begeef ik mij graag in de boulderhal, of nog liever, beklim ik de rotsen op diverse vakantie bestemmingen heerlijk in de frisse buitenlucht.” – André

Ook tijdens het wildkamperen is het mogelijk een lekker toetje te bereiden, eventueel gebruik makend van Zweedse bosbessen (Annemieke)
Op de rivier komen we af en toe van dit soort kleine stroomversnellingen tegen waar we met genot doorheen kanoën (Bas Wetter)
We hebben natuurlijk gewoon branders mee, maar zullen ook boven ons kampvuur gaan koken (Bas Wetter)
Als het regent of hard waait zetten we de tarp op om onder te schuilen (Annemieke)
De schemering gaat in midden Zweden door van zonsondergang tot zonsopgang (Annemieke)
Voorbereidingen voor de voorbereidingsdag (Annemieke)
De laatste dagen van onze kanotocht over de Harkan stroomt de rivier langzamer maar is de trektocht niet minder mooi (Bas Wetter)

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 20-27 jaar.