Broek in Waterland

Een weekend heerlijk ontspannen en genieten van de nazomer? We gaan vlak boven Amsterdam twee dagen een mooie kanotocht maken. Ontdek de polders vanuit een ander perspectief via het water in het Ilperveld, rondom Broek in Waterland en vaar door het idyllische stadje Monnickendam.

De leeftijdscategorie van dit weekend is 40+ jaar, we mikken op een gelijke leeftijdsverdeling.

Waterland en Ilperveld

Waterland is de perfecte plek voor kanoën met bijna altijd een heerlijke frisse wind en wuivend riet in een weids groen landschap. Dit alles is te vinden dicht bij Amsterdam. Het grootste deel is boerenland, de rest is in het beheer van natuurorganisaties. Dit drassige gebied is onderhevig aan verandering door hogere waterstanden. Dit beschermt de natuur, maar maakt het boeren lastiger. Waterland laat zich het beste zien vanaf het water. Ontdek samen de hoogteverschillen tussen het water tussen de polders en kanalen.

Het Ilperveld is een nat veenweide gebied dat alleen te ontdekken is per kano. Dit stille gebied met karakteristieke slootjes, trilveen en een rijke verzameling aan plantensoorten geeft weidevogels zoals de grutto, kieviet, roerdomp een perfecte plek om te nestelen. Hopelijk zijn deze vogels nog niet zuidwaarts getrokken richting hun overwinteringsgebied, maar kunnen we nog genieten van deze mooie dieren.

Trektocht via Monnickendam

We verzamelen bij de kanoverhuurder in Holysloot. Vanuit hier varen we door het karakteristieke landschap van Noord-Holland met strakke polders en weilanden richting het Ilperveld. Onder het dorpje Watergang komen we in dit natuurgebied uit en kunnen de slootjes en kreekjes ontdekken. We varen in de middag naar een rustige kano-camping bij Overleek. Na een lekkere maaltijd en gezelligheid vertrekken we de volgende ochtend richting Monnickendam.

Monnickendam is gesticht door de monniken die een dam bouwden tegen het geweld van de Zuiderzee. Via dit stadje varen we de polder weer in en slingeren we terug naar de kanoverhuurder in Holysloot.

Verzamelpunt

We verzamelen bij de kanoverhuurder in Holysloot, net boven Amsterdam. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en erg handig voor deze afgelegen locatie!

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 40+ jarigen
Weekendcode: KW2305
Weekenddata: zaterdag 16 t/m zondag 17 september 2023 (2 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 3 september 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor dit weekend. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag (zo’n 15-20 km), exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijzen:
Nivonleden Niet-leden*
€116 €126
* Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– Twee TREQ weekendbegeleiders en materiaal;
– Overnachting op een kleine camping;
– Maaltijden diner zaterdag t/m lunch zondag;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Evt. lokaal vervoer;
– Drankjes en tussendoortjes;
– Lekkers voor ’s avonds.

Boeken

De leeftijdscategorie van dit weekend is 40+ jaar, we mikken op een gelijke leeftijdsverdeling.