Nazomer in de Weerribben

Nog niet genoeg van de zomer? We gaan het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa doorkruisen met de kano: het Nationaal Park Weerribben-Wieden. We verkennen de slootjes van de Weerribben in twee prachtige dagen. 

De leeftijdscategorie van dit weekend is 20-40 jaar.

Ontstaan Nationaal park Weerribben-Wieden

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit gebied uit twee gebieden, de noordelijke Weerribben en de zuidelijke Wieden. In het gehele gebied werd er sinds 1300 op kleine schaal en later op grote schaal turf gewonnen. Het turf werd te drogen gelegd op de zogenaamde “ribben”. Deze ribben werden zo smal gemaakt dat in de zuidelijke Wieden bij de zware noordwesterstormen van 1776 en 1825 grote delen van het gebied verloren gingen en meren vormden. In de Weerribben zijn de “ribben” daarna breder gemaakt en beter gereguleerd zodat dit gebied met smalle slootjes behouden is gebleven.

Rietteelt

Toen de turfwinning in de twintigste eeuw terugliep is men overgestapt op rietteelt. De rietlanden ontstonden uit brede rietkragen over de trekgaten waar turf uit gewonnen werd. Deze ‘rietlanden’ waren eigenlijk geen land, maar een dikke drijvende mat van riet. Na het vele rietsnijden wordt de mat dikker en raakt uiteindelijk afgesloten van het water. Nu zie je overal in het gebied molentjes staan die water op het land pompen in plaats van eruit zoals we gewend zijn in de Hollandse polders.

Het rietsnijden wordt nu nog steeds gedaan om het unieke landschap te behouden, winstgevend is het al lang niet meer. Delen van het gebied worden echter bewust niet meer onderhouden waardoor het verruigt en een moerasbos ontstaat van berken, lijsterbes en elzen. In het water groeien waterlelies, gele plomp en krabbescheer. Op de oevers groeien verschillende bloemen en het vleesetende zonnedauw. Naast vele soorten vogels komen ook de ree, vos en otter voor. Van deze rijke flora en fauna kunnen we zeker genieten tijdens een tweedaagse tocht door de Weerribben.

Trektocht van Ossenzijl naar Muggenbeet

We verzamelen vrijdagavond op de camping bij Ossenzijl. De volgende ochtend varen we vanaf de camping door de slootjes en kreken door de Weerribben. Het riet staat hoog, want het is het einde van het groeiseizoen. Dit geeft de dieren een goede mogelijkheid om zich te verschuilen, dus het wordt een echte ontdekkingstocht om die ree of misschien zelfs een otter te zien. Via het Weteringskanaal komen we aan bij de idyllische camping in Muggenbeet. Na een lekkere maaltijd, gezelligheid en een heerlijke nacht in de tent vertrekken we de volgende ochtend weer. We varen eerst over het Giethoornsche Meer, dit ligt in de Wieden. Al snel varen we weer naar het noorden de Weerribben in. We kronkelen door slootjes die alleen toegankelijk zijn per kano terug naar de kanoverhuurder in Ossenzijl.

Verzamelpunt

We verzamelen vrijdagavond op de camping de Kluft in Ossenzijl, zondagmiddag eindigen we daar ook weer. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-40 jarigen
Weekendcode: KW2306
Weekenddata: vrijdagavond 15 t/m zondag 17 september 2023 (2 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 3 september 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor dit weekend. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag (zo’n 15 km), exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijzen:
Nivonleden Niet-leden*
€97 €107
* Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– Twee TREQ weekendbegeleiders en materiaal;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Maaltijden ontbijt zaterdag t/m lunch zondag;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Evt. lokaal vervoer;
– Drankjes en tussendoortjes;
– Lekkers voor ’s avonds.

Boeken

De leeftijdscategorie van dit weekend is 20-40 jaar.