Giethoorn in de winter: het best bewaarde geheim van Nederland

Je bent gek op de natuur en op kanoën maar de zomer lijkt maar niet dichterbij te komen. Gelukkig is daar de organisatie Treq. Kanoën in de winter, waarom ook niet!? 

Verwachtingen

Een weekend met een groepje gelijkgestemden de wateren in en rondom Giethoorn, de Wieden, ontdekken. Overnachten in een hostel en voor het eten zou worden gezorgd. Ik heb er niet lang over na hoeven denken. Wat waren mijn verwachtingen? Ik hoopte vooral dat het niet zo hard zou gaan vriezen dat we het water niet op konden. Al zou er dan voor een ander leuk programma gezorgd worden. Ik was eigenlijk allang blij dat ik het zuiden tijdens carnaval kon ontvluchten. Verder vond ik het enorm lastig inschatten wat voor kleding mee te nemen. Ook al kregen we van tevoren een uitgebreide duidelijke paklijst toegestuurd.

Aankomst op vrijdagavond

Er kon gecarpoold worden als je wilde, openbaar vervoer was ook goed te doen, maar ik ben alleen naar locatie gereden. In de informatiemail stond iets als een bescheiden hostel. Dus ik had een vervallen zaaltje met veldbedjes in mijn hoofd. Maar het was een geweldig mooi hostel! Zoals al die mooie huizen in Giethoorn: omringd door water en een rieten dak. Het had meerdere kamers waaruit gekozen kon worden, ruimte zat in ieder geval. Een grote keuken met lange eettafel waaraan we de eerste avond gelijk zouden gaan eten. Beide avonden een vegetarisch maal. We werden ontvangen door André en Camiela, twee enorm leuke en lieve mensen die het weekend hebben georganiseerd. We waren in totaal met zeven personen. De eerste avond werd er kennisgemaakt en werden de routes die we zouden gaan kanoën doorgenomen.

Zaterdag

Ik had heerlijk geslapen en schoof om half 9 aan bij het ontbijt. Hier gingen we het blok kaas te lijf zonder kaasschaaf. Er zijn geen gewonden gevallen en hebben zo de hoognodige eiwitten tot ons kunnen nemen. De weersverwachtingen waren optimistisch! Het zonnetje scheen zelfs in de ochtend en er zou waarschijnlijk geen regen vallen. Doe je regenkleding aan of niet? Krijgen we een natte kont? Hoe gaan onze schoenen het er vanaf brengen? Levensvragen.

Het viel allemaal reuze mee! De rugtassen konden wel een hoes gebruiken of een vuilniszak eromheen, maar verder zijn we eigenlijk droog gebleven. Nauwelijks water in de kano en je zit verhoogd. Maar goed, wij in die kano’s. Twee tweepersoons en één driepersoons kano. Kajakken was ik gewend maar kanoën was toch nog even wennen met het samenwerken en sturen. De achterste stuurt (heel leuk om dit te leren!). We gingen van ongecontroleerd slingerend, naar gecontroleerd slingerend, tot een vaart waar we trots op mochten zijn!

Van zaterdag kun je zeggen dat we de toeristische route hebben gevaren. Onder al die schattige bruggetjes door. Het spat er aan alle kanten vanaf dat het hier zomers overstroomt van de toeristen. Bijna elk huis heeft wel een B&B, botenverhuur of ijssalon. Maar nu was er niemand. Heerlijk. We hadden het water compleet voor onszelf. Ik ben er nog nooit in de zomer geweest maar dat ga ik zeker nog doen voor het contrast. We hebben van 10:00 tot 15:00 gepeddeld. Behalve dan tijdens de lunch.

We hadden alles meegenomen en zijn lekker ergens gaan picknicken. (Tip: de Bounty boterham, chocopasta met kokosbrood.) Bij terugkomst zijn er nog een paar gaan wandelen. Er was wat tijd om wat voor jezelf te doen. Ik heb nog even liggen marmotten op bed.

Zaterdagavond

Met wat snijplanken en mesjes in de aanslag, waren alle groentes zo gesneden met z’n allen. Cheffin Camiela had weer heerlijk gekookt. De dag werd geëvalueerd en er werden goede gesprekken gevoerd over 3D-printers, duurzaamheid en andere inspirerende zaken.

Na het afruimen bleven er twee flessen druivensap op tafel staan samen met een voorraadje Winterglow en werden niet veel later de Bugles tevoorschijn getoverd om zo lekker na te borrelen. De gesprekken werden flink slapper maar soms toch ook weer even lekker de diepte in met Pickwickvragen. Er werd bovenal veel gelachen en er werden spelletjes gespeeld. Ik heb een nieuw leuk spel geleerd: Set. Vooral ook omdat ik een lange speluitleg op mijn leeftijd niet meer aankan. Dit spel was na wat oefenen snel duidelijk. En voor wie tot vijf kan tellen is er ook nog Halli Galli, altijd leuk.

Zondag

Genoeg gezelligheid. Over tot de orde van de dag: kanoën. Daar zijn we hier ten slotte voor! Kanodag twee. Iets minder goed geslapen deze keer, ik denk dat het de Winterglow was. Maar wat lichaamsbeweging in de mooie frisse natuur lost dit probleem zo op. Wederom staken we rond 10:00 na een goed ontbijt weer van wal. Deze keer wat verder weg van de huizen en meer de landschappen in. Het verbaasde mij hoeveel dieren we zagen! Hoe wakker de natuur is in februari. Spechten, reeën, ganzen enz. Mooi om te zien, het uitzicht verveelde nooit.

Het heeft vandaag een uurtje gemiezerd. Al met al hebben we erg mazzel gehad met het weer. Koud was het niet; de jassen gingen vaak uit als we even onderweg waren. We hadden de slag goed te pakken. Dit dankzij de goede uitleg over de peddeltechnieken van André. Na een tijdje kanoën kwamen we bij een uitkijktoren en zijn we uitgestapt. Mooi om te zien wat je vanuit de kano niet kunt zien.

Inpakken en naar huis

In de middag na een hele mooie route te hebben gevaren, kwamen we weer aan bij het hostel. Sommigen gingen nog een drankje doen. Ik ben aan mijn terugreis begonnen. Ik zie dit weekend als een enorm bijzondere ervaring en een mooie herinnering. De natuur in Nederland is prachtig, helemaal vanuit een kano. Een gezellige groep mensen en een goede organisatie maakt zo’n ervaring compleet.

Giethoorn in de winter is wat mij betreft het best bewaarde geheim van Nederland. Bij twijfel: doen.

Verslag door Tineke, foto’s van André en Tineke, februari 2024