Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk om te voorkomen dat je halverwege de kanoreis ergens strand. Op deze pagina vind je algemene informatie over uitrusting, maaltijden, duurzaam reizen, de voorbereidingsdag, deelnemers en reisbegeleiders.

Wat heb ik nodig?

In je uitrusting hoort ook een waterfles en natuurlijk een zwembroek! (Bas Wetter)

Een kanoreis stelt andere eisen aan je uitrusting dan een wandel- of fietsvakantie. Op het water is wind doorgaans koeler en ben je vatbaarder voor de wind chill factor, een dunne windwerende laag kan dus erg aangenaam zijn, over een warme onderlaag heen. Hoewel we er niet vanuit gaan, moeten we rekening houden met de kans op koud, winderig en/of nat weer. Thermo-ondergoed is daarvoor zeer aan te raden, een (ademende) waterdichte regenjas en -broek zijn verplicht. Bij een stralende hemel is een hoofddeksel nodig en is een zonnebril, eventueel met gepolariseerde glazen, zeer prettig om schitteringen van de zon op het water te verminderen. Waterschoentjes of -sandalen voor het in- en uitstappen zijn ook erg handig. Tijdens de heen- en terugreis, landtransporten en bij het wildkamperen raden we aan dat je een rugzak hebt van tenminste 50 liter om je spullen in te vervoeren.

Omdat we wildkamperen is het nodig om lichtgewicht tentjes mee te nemen. Je hoeft niet per se zelf een tent te hebben; tijdens de voorbereidingsdag bekijken we wie welke tentjes bezit en hoe we dat verdelen. Het is wel nodig om een warme (lichtgewicht) slaapzak en slaapmat mee te nemen. Ondanks dat we in de zomer op pad zijn, kan het ’s nachts wel afkoelen. Ruim voor vertrek ontvang je een paklijst. Heb je niet alles zelf? Het is handig om te wachten met het aanschaffen van spullen tot na de voorbereidingsdag, dan weet je precies wat je nodig hebt en kunnen de reisbegeleiders je advies geven.

Het is verplicht om een passende reisverzekering af te sluiten, het afsluiten van een annuleringsverzekering is raadzaam.

De reisbegeleiders nemen kaarten, branders, pannen, waterfilter, reparatie-set en een EHBO-kit mee.

Maaltijden tijdens de reis

Er is geen reden om tijdens een kanoreis geen lekkere toetjes te eten (Annemieke)

Tijdens de kanotochten eten we vegetarisch. Wil je er toch wat vlees bij? Het meenemen van droge worst als extraatje bij een maaltijd is natuurlijk geen probleem. Heb je een voedselallergie of andere bijzonderheden? Geen nood, daar houden we rekening mee. Omdat we onderweg vaak beperkt mogelijkheden hebben om onze voorraden aan te vullen, nemen we het meeste voedsel mee vanuit Nederland. Op de voorbereidingsdag maken we afspraken over wie wat voorbereidt.

Duurzaam reizen

TREQ Kanoreizen biedt tochten aan die per trein en/of bus bereikbaar zijn. Onze ervaring is dat het heel leuk is om elkaar tijdens de treinreis al te leren kennen. Bijkomend voordeel is dat je op een relaxte manier van het omliggende landschap kan genieten door uit het raam te kijken. Vervoer per trein en overnachten in een tent is een heel duurzame manier van vakantie vieren. Wij kiezen bewust niet voor vliegen. Vliegen is een hele grote negatieve bron van de uitstoot van broeikasgassen. In verhouding tot een treinreis stoot je per vliegtuig meer dan vier keer zoveel broeikasgassen per kilometer uit. Daaraan willen wij geen bijdrage leveren, dus gaan we uit van een heen- en terugreis per trein en/of bus.

Bij Treq reizen we duurzaam met de trein naar het kanogebied (Annemieke)

Treq berekent de CO2 impact van haar reizen met de klimaat rekenmodule van Milieu Centraal. Bij elke reis staat de CO2 belasting vermeld. Deze belasting is gebaseerd op het omrekenen van de dingen die je doet naar een hoeveelheid koolstofdioxide (CO2), voornamelijk de uitstoot van je vervoermiddel, je overnachtingslocatie en de activiteiten die je onderneemt.

Een voorbeeld van de CO2 belastingen van verschillende reizen, gebaseerd op een verblijf van tien dagen in zuid Zweden:

  • Een actieve kampeervakantie met treinreis: 90 kg CO2
  • Een actieve kampeervakantie met vliegreis: 390 kg CO2
  • Een stedentrip met verblijf in een hotel en vliegreis: 560 kg CO2

Voorbereidingsdag

De voorbereidingsdag is een goed moment om elkaar te ontmoeten en kennis te maken. We gaan dieper in op de reis en de mogelijkheden die we hebben onderweg. We verdiepen ons in de kanoroute met het type water, aantal uren per dag in de kano, landtransporten en rustdagen. Ook het inventariseren van ieders verwachtingen voor de reis bespreken we: wanneer is de vakantie voor jou geslaagd? Daarnaast bespreken we de paklijst, geven we advies en bepalen we wie zijn of haar tent meenemen.

Een van de belangrijkste dingen is het verdelen van taken onder de deelnemers voor het inkopen van de maaltijden. Die dienen van tevoren samengesteld en ingekocht te worden; dat geldt voor ontbijt, lunch en avondeten. Er zijn heel veel lekkere “rugzakrecepten” beschikbaar. De afgelopen kanoreizen waren een heuse culinaire aangelegenheid!

Deelnemers en reisbegeleiders

We streven bij Treq naar een gelijke verhouding tussen mannen en vrouwen (Annemieke)

Wil je met ons de mooiste plekjes in Europa per kano ontdekken? Kijk dan welke reizen we voor je in de aanbieding hebben. Je tochtgenoten boeken meestal alleen en over het algemeen is de verdeling man en vrouw gelijk. Vaak sociale personen die het leuk vinden om met een groep lekker buiten actief te zijn. Ieder met zijn of haar eigen inbreng, van kokkerellen tot kampvuurverhalen vertellen. Ben je geen Nivonlid? Geen probleem, je bent van harte welkom.

Reisbegeleiders

Geen Treq kanoreis is hetzelfde, hoewel we Zweden een fantastisch land vinden en er vaak terugkeren komen we ook in andere Europese landen. Er zitten elke keer dus heel wat uren voorbereiding in een reis, dat doen we graag met twee personen. We verdelen de taken, zowel vooraf als tijdens de reis. Zo kunnen beide reisbegeleiders de route goed leren kennen en genieten we tijdens de reis enorm. Treq reisbegeleiders zijn doorgaans van dezelfde leeftijdsgroep als de reis die ze begeleiden. Zij hebben een groot hart voor de kano en de manier waarop je ermee door het landschap beweegt. Ze zijn ervaren in het opzetten van een kampement op een mooie plek in de natuur en vinden het leuk om dit samen met jou te doen. Treq reisbegeleiders plannen en organiseren een reis als vrijwilliger in haar of zijn vrije tijd. Ze krijgen bij HerbieBird een kanocursus als extra voorbereiding op de reizen, om nog beter de kanotechniek te kunnen doorgeven aan jou. Daarnaast beschikken ze over goede vaardigheden om de weg in het landschap te kunnen vinden.