Tent tips

Blog 9 juli 2021, Bas – Ik zal hieronder mijn persoonlijke voorkeuren en adviezen geven met betrekking tot het kiezen van een tent. Je kan honderden euro’s uitgeven aan tenten, maar ik zal ook een paar voorbeelden geven van tenten tot zo’n €200. Ik (en Treq) heb deze tenten niet getest en ben niet aansprakelijk voor tegenvallende ervaringen.

Voor mij moet een tent een aantal eigenschappen hebben om het overwegen waard te zijn. Een goede tent heeft sowieso een buiten- én een binnentent.

Een klein tentje in het bos opzetten is makkelijker dan een grote tent (Bas)
 • Buitentent moet eerst op te zetten zijn. Dit is erg fijn als het regent bij het opzetten of afbreken van de tent. Bij tenten waar eerst de binnentent opgezet moet worden kan die nat regenen, wel is het dan mogelijk om in een warm klimaat alleen de binnentent op te zetten.
 • Het is fijn als de binnentent in de buitentent kan blijven hangen als je de tent afbreekt. Ze kunnen dan samen in de tentzak gepropt worden. Proppen is makkelijk en zorgt ervoor dat de tent niet steeds op dezelfde vouwlijnen slijt.
 • Een laag gewicht, voor een 1-persoonstent liefst ruim onder de 2 kg en een 2-persoonstent maximaal zo’n 2,5 kg, afhankelijk van de grootte van de ruimte in de voortent. Zeker ook handig als je ook (ooit) wandeltochten gaat maken met je tent. Vaak zijn tenten van hetzelfde model ook beschikbaar in een lichtere versie, voor een (stevige) meerprijs.
 • Voldoende ventilatiemogelijkheden, maar niet te veel. Ik kies altijd wel een 3-seizoenen tent. Sommige tenten besparen op gewicht door de binnentent grotendeels van muskietengaas te maken, voor warme temperaturen prima, maar als het wat kouder weer is heb je een warmere slaapzak nodig.
 • Redelijke prijs, de lichtste tentjes zijn erg duur, maar gelukkig zitten er ook pareltjes tussen die minder duur zijn. Als je veel kampeert en weet wat je wil kan je wat meer besteden, als je dan zuinig bent op je tent kan die gelukkig jaren mee gaan.

Type tenten met relatief goedkope voorbeelden

Tunnententen

De tunneltent rechts is een klassiek model dat veel tentmakers in hun assortiment hebben, hier de betaalbare Arch 2 van Robens. Je zet eerst de buitentent op en hangt daar de binnentent in op. Aan de voor en achterkant zit ventilatie en de voortent biedt (krap) genoeg ruimte om twee rugtassen kwijt te kunnen. Lange mensen moeten bij dit type tent opletten dat de binnentent lang genoeg is, aan de achterkant loopt het doek schuin naar beneden. Als je met je slaapzak tegen de binnen- en buitentent komt wordt je wakker met een vochtige buitentijk.

De Robens Arch 2 kost zo’n €200 en weegt 2,3 kg.

_

Een ander ’tunneltent’ model is er een met één boog, je ziet dit model vaak als 1 tot praktisch 1,5-persoons lichtgewicht tent, veel ook in het duurdere segment. Hiernaast staat een relatief betaalbaar model van Vango, dat net als Robens relatief veel betaalbare tenten produceert. Voor één persoon biedt dit type tent relatief veel ruimte, in de binnentent is vaak wel ruimte om je rugtas kwijt te kunnen en de voortent heeft genoeg ruimte voor je schoenen. Aan het hoofd- en voeteneinde zit een klein verticaal stokje waardoor je daar minder snel het tentdoek raakt.

De Vango Cairngorm 200 weegt 2 kg en op dit moment bij Campz.nl in de aanbieding voor €147. Er is ook een 100 versie en een vrijwel gelijk Nevis 100 en 200 model. De 1-persoons modellen zijn zo’n 1,7 kg. Robens heeft de Starlight 1 van 1,7 kg, nu bij Bever voor €180.

_

Outdoorwinkel Campz.nl heeft brengt ook een tent uit onder het eigen merk, de Vira 2P. Een kruising tussen een tunnentent en een koepeltent, met als nadeel een wat mindere ventilatie. Maar met een prijs van €120 en 2,4 kg wel het overwegen waard.

Koepeltent

Door het kruisen van de stokken ontstaat de bekende koepeltent, met het voordeel dat ze geen haringen nodig hebben om overeind te staan. Door een kleine nokstok toe te voegen worden de wanden wat verticaler en ontstaat er nog meer leefruimte. Nadeel is dat de buitentent niet eerst op te zetten is bij veel tenten van dit model. De MSR Elixir 1 biedt veel ruimte voor één persoon maar weegt wel 2,1 kg. De meeste van deze tenten worden verkocht in een 2- of 3-persoonsuitvoering, zoals de goedkopere Robens Boulder 2. Deze is verkrijgbaar vanaf €155 en weegt 2,4 kg.

Huren

Je kan ook een tent huren, ik heb hier geen ervaring mee.

Tips om je tent lichter te maken

Vooral als je met je tent op je rug gaat wandelen is het aan te raden na te gaan waar je gewicht kunt besparen, hieronder staan wat tips voor je tent. Ultralight Outdoor Gear is een Britse webwinkel waar ze al hun producten wegen en standaard sorteren op gewicht, handig! Het is sowieso handig je uitrusting te wegen, met een keukenweegschaal, om goed overwogen beslissingen te nemen 😉 Alle kleine beetjes bij elkaar kunnen toch een behoorlijke besparing opleveren, maar het moet wel redelijk blijven qua prijs.

 • De tentzak is meestal relatief zwaar en makkelijk te vervangen door een lichte stuffsack of drysack. Bij mijn lichtgewicht 1-persoonstent bespaar ik 59 gram met een stuffsack ipv de originele tentzak, bij mijn 2-persoonstent 87 gram door de compressiezak te vervangen door een stuffsack! In je rugtas wordt de tent toch wel gecomprimeerd. Uit een drysack kan na het inpakken geen lucht meer ontsnappen. Of water, wat bij een natte tent een voordeel kan zijn…
 • Vervang de standaard haringen (15 gram) door lichtgewicht exemplaren. In Nederlandse winkels zijn die vrij duur, maar als je ze goedkoop bij Aliexpress bestelt duurt het alleen maar lang voor ze er zijn. Je hebt meestal ook niet alle bevestigingspunten nodig, dus kan je ook minder haringen meenemen. Ik neem zelf een mengeling van onderstaande haringen mee, dan heb ik altijd wel een haring voor de juiste situatie.
  • Kies voor de belangrijkste bevestigingspunten voor stevigere Y-haringen, zoals bijvoorbeeld de rode hiernaast (15cm aluminium 8,5 gram). Er zit een opvallend koordje aan en de gleufjes voor een scheerlijn zijn afgerond (!). Ze in de grond duwen kan vaak niet zo fijn zijn voor je handen (of laplandmok), ik gebruik er een licht zilverkleurig muntje voor, maar je kan natuurlijk ook steentje gebruiken dat je ter plekke vindt.
  • Soms is de bodem wat zachter en kan een haring met wat meer oppervlakte helpen, bijvoorbeeld deze V-vormige haringen. Met 13 gram per stuk zijn ze niet veel lichter dan standaard haringen, maar hebben dus wel meer oppervlak.
   • Als de bodem heel erg zacht is kan je ook zelf een haring maken van een stevige stok die je met een steen dieper de grond in kan slaan. Gebruik hiervoor dood hout. Maak een punt aan de een kant en eventueel een inkeping aan de andere kant. Zijtakjes haal je zoveel mogelijk weg, eventueel kan je bovenaan een zijtakje laten zitten ipv een inkeping te maken.
  • Voor minder belangrijke punten kunnen zeer lichtgewicht haringen van titanium voldoen, zoals op de afbeelding hieronder (15cm x 3mm, 5,5 gram). Ik neem er altijd een extra van mee mocht ik er een kwijt raken.
 • Kies voor een lichtgewicht grondzeil, het hoeft ook niet onder je hele tent te liggen, maar alleen onder de plekken die belast worden. Je kan bijvoorbeeld een wat steviger stuk afdekfolie van de Gamma op maat knippen of op internet op zoek gaan naar een licht stuk doek (grondzeil of tarpje).