Glaskogen en Värmeln kanotour

Ga deze zomer mee naar Zweden om daar de wildernis van natuurreservaat Glaskogen vanaf het water te beleven. Wildkamperen in de vrije natuur, een verfrissende duik en gezelligheid rond een kampvuur. We trekken 11 dagen (waarvan 2 rustdagen) met de kano over verschillende grote meren, ga jij samen met ons dit avontuur aan?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 40-55 jaar.

Natuurreservaat Glaskogen

Het Glaskogen natuurreservaat ligt dichtbij de grens met Noorwegen in de provincie Värmland, ter hoogte van Stockholm. Het gebied staat bekend om de heldere meren met grillige oevers. Er leven veel elanden, bevers en ander wild, maar we zullen toch geluk moeten hebben ze te spotten. Hun sporen zullen we in ieder geval wel zien. Verder is het natuurgebied vrijwel onbewoond. Midden in het gebied liggen de grote meren Övre Gla en Stora Gla.

Er heerst een gematigd landklimaat en ligt in de luwte van de Noorse bergen, daardoor zijn er zomers minder regendagen dan in Nederland en is het er ook iets warmer. Doordat we zo noordelijk zitten hebben we natuurlijk ook meer zonuren en kunnen we genieten van lange avonden met prachtige zonsondergangen.

Övre Gla, Glafsfjorden, Värmeln en Stora Gla

We beginnen onze tocht vanaf de camping midden in het Glaskogen natuurreservaat, van daar gaan we het meer Övre Gla op. De reisbegeleiders zullen eerst kort de basisslagen uitleggen, zodat we daarna soepel de verschillende meren kunnen overvaren. Aan het eind van de eerste kanodag zoeken we een mooie kampeerplek aan de andere kant van dat meer. Via een paar kleinere meren komen we uit in het grote Glafsfjorden meer. Dit varen we in anderhalve dag over voor we naar het volgende grote meer trekken: Värmeln. Dit meer wordt omgeven door bossen en wat landbouwgebied. Het heeft ook een aantal eilandjes, daar gaan we zeker een keer op kamperen.

Värmeln is weer een groot meer, omgeven door bossen en wat landbouwgebied. Het heeft verschillende eilanden waar vast een mooi kampeerplekje op kunnen vinden. In een paar dagen kanoën we naar een andere kant van het meer, waar we via een landtransport weer in het verlengde van Glafsfjorden aankomen. Dit volgen we naar Sölje waar we via een paar kortere landtransporten en kleinere meren terug het Glaskogen natuurreservaat in komen. Van de rand van het natuurreservaat is het nog een ruime dag kanoën over het Stora Gla naar het eindpunt, daarbij varen we langs de grillige oevers en tussen kleine eilandjes door. Onze kanotocht eindigt weer op de camping waar we begonnen zijn.

Heen- en terugreis, landtransporten en rustdagen

Vanuit Nederland reizen we gezamenlijk via Hamburg met de nachttrein naar Stockholm en verder naar Arvika. Daar nemen we een taxi naar het centrum van het Glaskogen natuurreservaat, waar we één nacht op een camping kamperen voor we aan onze kanotocht beginnen. Na elf dagen in de wildernis kamperen we weer één nacht op de camping voordat we via dezelfde weg naar Nederland terugreizen.

Op de kanotocht hebben we een aantal landtransporten waarbij we samen de kano’s uit het water tillen en op karretjes zetten. Zo wandelen we met de kano’s van het ene meer naar het andere. Het maakt onze tocht ook afwisselender en we kunnen zo af en toe ook onze benen strekken.

Tijdens de kanotocht hebben we ook twee rustdagen, je bent dan vrij om te doen wat je wil. Lekker luieren in het kamp, je boek uitlezen of een mooie wandeling maken. Effectief hebben we dus negen kanodagen, met na steeds drie dagen kanoën een rustdag, maar als het zo uitkomt kunnen we daar natuurlijk ook van afwijken.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we als groep zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 40-55 jarigen
Reiscode: KR2411
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: zaterdag 17 augustus t/m zaterdag 31 augustus 2024 (15 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 7 juli 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 3,6 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €907 €967
Normaal €1008 €1068
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 14 april 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar (2024: €42).
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: zaterdag 22 juni 2024

Reisbegeleiders Geert en Bas

“Vorig jaar ook een geweldige trip gemaakt met een groep mensen in het Zweedse Dalsland. Dit jaar staat Värmland op het programma. Ik heb er nu al zin in! Het wildkamperen, samen eten bereiden en rond een kampvuur zitten, daar houd ik van! En als je dan ook nog iedere dag mooie kano-tochten maakt over meren waaruit je zo kunt drinken, dan besef je hoe fijn het is om dicht bij de natuur te leven.” – Geert

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“In 2005 ging ik voor het eerst mee op een Nivon (kano-) reis van Knor. Dat beviel zo goed dat ik daarna bijna uitsluitend met kano- en wandelreizen van Nivon mee ben geweest, eerst met Knor en later met Spring. Na lang bij Spring vrijwilliger geweest te zijn heb ik na een eigen kanoreis binnen Nivon TREQ Kanoreizen opgericht. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 40-55 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring