Herfst op de Noors-Zweedse grens

De herfst begint in Scandinavië eerder dan bij ons, dus eind september kleuren de berken daar al oranjerood. Wij gaan daar optimaal van genieten terwijl we kanoën op de meren die door de Jösseälven verbonden worden. We kamperen in het wild, genieten van de avond bij het kampvuur en hopen dat we het noorderlicht te zien krijgen.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Zweedse herfst en Aurora Polaris

De herfstkleuren in Värmland zijn meestal op hun mooist tussen eind september en begin oktober, precies wanneer wij het gebied bezoeken. We hopen dus volop van de kleurenpracht te kunnen genieten, zeker naast de rivieren staan veel loofbomen, maar er staan natuurlijk ook veel groenblijvende naaldbomen. De herfst heeft ook als voordeel dat er geen muggen meer zijn!

Op deze herfstreis gaat de zon al rond zeven uur onder en wordt het echt donker. Als het onbewolkt is maken we dus kans op het zien van het noorderlicht of poollicht. Afgelopen herfst was het soms in Nederland ook al te zien en de komende twee jaar is de kans op het zien van noorderlicht ook nog eens groter dan normaal. In Zweden en Noorwegen is het sowieso al vaker zichtbaar, dus met een beetje geluk kunnen we genieten van prachtige kleurenshows in de lucht en komen we thuis met mooiere plaatjes dan de foto hiernaast 😉

De Noors-Zweedse grens is lang, ruim 1600 km, wij gaan daar een klein zuidelijk stukje van verkennen ter hoogte van Oslo. Het begin van onze tocht door Zweden en Noorwegen gaat door veel natuur, er wonen hier weinig mensen. Naarmate onze tocht vordert komen we in meer bewoond gebied, maar zien we dat vanaf het water niet altijd. Voordeel is dat we onderweg nog een keer wat boodschappen kunnen doen.

Kanoën over de Noors-Zweedse grens

Vanuit Nederland reizen we eind september gezamenlijk met de trein via Hamburg en Stockholm naar Arvika, waar we worden opgehaald door de kanoverhuurder. Daar verblijven we nog een nacht in een groepsaccommodatie voordat we de volgende ochtend naar het startpunt van onze tocht gebracht worden. We beginnen in Zweden, vlakbij de grens met Noorwegen, midden in de natuur. Na ruim een uur kanoën hebben we gelijk ons langste landtransport, gelukkig gaat dat vooral naar beneden. Afhankelijk van de tijd zoeken we langs de rivier waar we dan op komen al onze eerste kampeerplek, of varen we nog even door Noorwegen in om vlak over de grens een kampplek te vinden.

De herfst begint zo noordelijk eerder, dus genieten we van de eerste herfstkleuren en hebben we veel minder last van muggen! (Ted Logart/imagebank.sweden.se)

De komende twee dagen kanoën we door Noorwegen, we gaan eerst een stukje naar het noordwesten voor we naar het zuiden keren. Daarbij varen we eerst nog over twee wat grotere meren, voor we bij Austmarka een rivier op gaan. Via kleine langgerekte meertjes varen we dan Zweden weer in. Na de meertjes volgt soms nog een waterkrachtcentrale, waardoor we vrijwel dagelijks ook met de kano’s om een dam moeten lopen. We volgen de Jösseälven boven Charlottenberg langs richting Gunnarskog, waar we weer de mogelijkheid hebben boodschappen te doen.

Hierna zijn de tussenliggende meren weer wat groter en bevinden we ons inmiddels ook in een gebied waar meer mensen wonen. Na nog een paar dagen kanoën arriveren we weer bij de kanoverhuurder, daar overnachten we weer in de groepsaccommodatie waar we kunnen genieten van een warme douche. De volgende dag brengt de kanoverhuurder ons naar Arvika waar we de trein naar Stockholm pakken en daar met de slaaptrein naar Hamburg reizen en verder door naar Nederland. Thuis kunnen we de herfstkleuren nog een keer beleven.

Tijdens de reis hebben we in principe twee rustdagen, steeds na drie dagen kanoën, maar afhankelijk van het weer en onze behoeften kunnen we daar van afwijken. Op de rustdag ben je vrij om te doen wat je wil, lekker in het kamp rommelen, een boek lezen of juist een wandeling maken. We kamperen in het wild, maar soms wel bij een zogenaamd shelter, zelf hebben we ook een grote tarp mee waar we onder kunnen schuilen als het weer even tegen zit. We zullen vaak ook een kampvuurtje maken om gezellig samen de avond door te brengen, eventueel met een spelletje.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en deels vanuit Nederland meenemen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-40 jarigen
Reiscode: KR2409
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: zaterdag 21 september t/m vrijdag 4 oktober 2024 (14 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 11 augustus 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 3,9 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €817 €877
Normaal €907 €967
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 26 mei 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20 (2024: €42 resp. €21).
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen in een accommodatie;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: Zondag 21 juli 2024

Reisbegeleiders Henriette en Maaike

Henriette

“Het liefst zoek ik nieuwe uitdagingen op in de natuur en in een nog voor mij onontdekte vakantiebestemming. Hierdoor kwam ik uit bij Treq. Ik ben enthousiast, creatief en een echte teamplayer. En waarom dan geen reis begeleiden in plaats van deelnemen? Een ideale manier om al deze facetten samen te pakken. Dus laten we samen op avontuur gaan!” – Henriette

“Het liefst ben ik buiten. Ik kan erg genieten van de rust in de natuur en de mooie uitzichten. Vooral Noorwegen met de ongerepte en wisselende natuur vind ik fantastisch. Ik vind het heerlijk om te wandelen of kanöen en het liefst daarbij ook nog kamperen. Wat mij betreft de ultieme combinatie; lekker ontspannend en sportief bezig zijn. En dan ’s avonds samen gezellig rond het kampvuur zitten en genieten!” – Maaike

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring