Kanotocht rond Filipstad

Eind juli maken we een kanotocht over de meren, kanalen en rivieren rond het Zweedse Filipstad, een klein stadje in een oorspronkelijk mijnbouwgebied. We kamperen tijdens de tocht in het wild, soms bij een windshelter en een enkele keer op een camping. Geniet van de rustgevende natuur en een gezellige groep mensen op deze avontuurlijke reis.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 20-27 jaar.

Värmland is het kanoparadijs van Zweden, met vele meren en slingerende rivieren, omgeven door overwegend productiebossen. Het vormt een thuis voor bevers, elanden, beren en wolven. De kans dat we (sporen) van die twee laatsten vinden is vrijwel nihil, maar van bevers en elanden zullen we zeker sporen gaan vinden. Met een beetje geluk spotten we de dieren zelf ook nog. Ook de ringslang kan je hier zien zwemmen.

Van oudsher vond hier ook relatief veel mijnbouw plaats voor de ijzerindustrie. Al in het begin van onze kanotocht zullen we daar de overblijfselen van zien. De stad Filipstad huisvest tegenwoordig een knäckebröd fabriek, daar zullen we deze reis ook zeker wat van proeven.

Meren en rivieren

Vanuit Nederland reizen we gezamenlijk met de (slaap)trein naar het kleine stadje Storfors, daar kunnen we eventueel nog wat laatste boodschappen halen. Op iets meer dan 2 kilometer lopen van het busstation zit de kanoverhuurder waar we de eerste nacht op de camping verblijven. De volgende ochtend breken we ons kamp op en starten met kanoën vanaf de camping. Op de eerste dag van onze tocht varen we over een twee meren, we kunnen dan ook lekker oefenen met peddelen en sturen. De tweede dag komen we na een landtransport op het grootste meer van de tocht, hier zijn verschillende eilandjes waar we misschien op zullen wildkamperen.

Nadat we een kort landtransport door een museumdorp hebben komen we op een erg rustig stuk van de route. In het meer met de toepasselijke naam Sandsjön ligt een enorme zandbank. Aan het eind van dit meer kanoën we over een kanaaltje en de Nordmarksälven. Langs de rivier is wat meer bewoond gebied, hoewel we dat vanaf de rivier niet altijd kunnen zien en er is nog ruim voldoende natuur aanwezig.

De volgende etappe leidt ons dwars door Filipstad, hier kamperen we op een nacht op een camping en kunnen we boodschappen doen. Daarna moeten we nog een stuk door kanoën om alle huisjes langs het meer te passeren en een mooie kampeerplek te vinden. De volgende dagen varen we weer over een aantal meren en hebben we ook weer kans om op een eilandje te kamperen. De laatste dag kanoën we naar Storfors, dat we doorkruisen tot we aan de andere kant van het stadje uitkomen bij de kanoverhuurder. Daar slapen we nog een nachtje op de camping voor we de volgende dag met een voldaan gevoel terugreizen richting Nederland.

Landtransport en rustdagen

In onze kanotocht zitten verschillende landtransporten, sommige van een paar kilometer. Het kan soms zijn dat we daarbij de kano’s helemaal leeg moeten halen, maar vele handen maken licht werk. We kanoën ook veel op rivieren deze tocht, er kan soms een stroomversnelling in zitten, maar het kan ook zijn dat er een stukje is waar door droogte te weinig water staat om te kanoën. In dat geval zullen we misschien een stukje naast de kano moeten lopen.

Tijdens de tocht zullen we twee rustdagen houden, afhankelijk van wat we samen afgesproken hebben en hoe het gaat houden kijken we waar we die zullen houden.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen. Op driekwart van de route kunnen we nog wel boodschappen doen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-27 jarigen
Reiscode: KR2404
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: zaterdag 20 juli t/m vrijdag 2 augustus 2024 (14 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 9 juni 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 4,2 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €581 €641
Normaal €646 €706
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 24 maart 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20 (2024: €42 resp. €21).
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Drie overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: Zaterdag 8 juni 2024

Reisbegeleiders

Sven

“Op een actieve manier de natuur ontdekken en beleven is iets waar ik van opleef. Sinds mijn eerste jaar kampeer ik al elke vakantie en maken we hierbij mooie wandelingen, het liefst, in het hooggebergte van Zwitserland. In de zomer van 2018 en 2019 heb ik al bij een andere organisatie actieve jongerengroepsreizen mogen begeleiden naar Kroatië en Frankrijk. Deze reizen stonden net als bij Treq ook in het teken van het beleven van de natuur op een actieve manier samen met anderen jongeren. Zelf ben ik nu sinds september 2021 actief lid van het bestuur van NivonJong waarbij we ons bezig houden met het organiseren van nieuwe activiteiten voor op de agenda van NivonJong. Nu ik dit schrijf kan ik al niet wachten op komende zomer!” – Sven

“Je treft mij al vele jaren al kamperende in de natuur. Het hele jaar door: winter, zomer, herfst of lente, ik ben er altijd voor in! Ik deel graag mijn enthousiasme en passie voor het kamperen, kampvuurtjes maken en het actieve buitenleven. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kijk er naar uit om er gezamenlijk een gezellige reis van te maken. Naast kamperen zal je mij veel buiten aantreffen in het beoefenen van diverse sporten zoals hardlopen, hiken en mountainbiken. Verder begeef ik mij graag in de boulderhal, of nog liever, beklim ik de rotsen op diverse vakantie bestemmingen heerlijk in de frisse buitenlucht.” – André

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 20-27 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring