Trekken over de Hårkan

We beginnen deze kanotocht middenin Zweden. Via verschillende meren tussen de heuvels van Jämtland kanoën we naar de Hårkan, die we af peddelen terug naar de camping nabij Östersund. Onderweg kamperen we midden in de natuur op plekken die we zelf uitzoeken.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 55-70 jaar.

Jämtland

Jämtland is een van de dunst bevolkte gebieden in Zweden en dus maken wij meer kans op het zien van een eland of rendier (LitsCamping.com)

We bevinden ons in het midden van Zweden, een bosrijk gebied met vele meren en riviertjes. Op de grens van Noorwegen en Zweden zijn er nog ‘bergen’, verder in Zweden worden de heuvels lager en minder steil. Jämtland grenst in het noorden aan Lapland en in de zomer is het hier 24 uur per dag licht. De zon gaat wel onder, maar volgens de astronomische definitie blijft het schemeren tot de zon in de vroege uurtjes weer op komt. Bij bewolkt weer kan het toch wel donker worden.

Jämtlands län is een van de dunst bevolkte gebieden in Zweden, maar rijkelijk bedeeld met prachtige natuur. Wij verkennen een deel van de 184 km lange Hårkan rivier. Deze bergrivier ontspringt in Noorwegen en mondt uit in de Indalsälven in Zweden, onderweg klaterend over watervallen en stroomversnellingen. De watervallen slaan we over, per stroomversnelling kijken we of het veilig is om er doorheen te gaan of dat we daar ook omheen gaan.

Kanoën over meren en de Hårkan

Vanuit Nederland reizen we met de trein naar Malmö, daar overnachten we in een hotel om de volgende dag verder te reizen naar Östersund. Vanaf het station in Östersund worden we met een taxi naar de kanoverhuurder gebracht. Daar overnachten we een nacht op de camping, voor de kanoverhuurder ons de volgende dag naar het beginpunt tegen de grens van Noorwegen brengt. De reisbegeleiders geven een korte kano instructie en dan kan ons avontuur echt beginnen. Vanaf nu bevinden we ons negen dagen in de natuur!

De route start vlak onder de Toskströmmen, een wilde stroomversnelling. Vanaf de weg rijden we de kano’s over een hobbelig pad naar het meer. We bevinden ons op Hotagen, een meer van ca 30 km lang waar de oevers soms vrij steil omhoog lopen. De eerste twee dagen kanoën we over dit meer.

Het meer eindigt bij een dam, hier stappen we uit en hebben we ons eerste landtransport, om een stroomversnelling en een vijf meter hoge waterval heen. Dit is gelijk het langste landtransport van 2,5 km. Na de waterval varen we over Lövsjön naar de Lövsjöströmmen. Mits het water hoog genoeg staat kunnen we deze stroomversnelling goed bevaren. Na nog een meer kanoën we zo verder de Hårkan rivier af. Na een paar kleine stroomversnellingen kanoën we nog twee dagen over de dan rustig stromende rivier tot die uitmondt in de Indalsälven bij de camping.

Na een nacht op een camping in Östersund reizen we weer terug naar Nederland, via weer een nacht in Malmö. We kijken terug op een prachtige tocht en proberen de vergaarde innerlijke rust van het kanoën zo lang mogelijk te behouden.

Zwaarte van de reis

Een beetje kano ervaring hebben is fijn, maar het hebben van een redelijke conditie is belangrijker. We zullen immers twee of drie dagen achter elkaar rond de 15 km per dag kanoën voor we een rustdag houden. De landtransporten kunnen soms ook even zwaar zijn. Maak zelf een afweging of je denkt dit aan te kunnen. Mocht je voorafgaand aan de reis een kanocursus willen volgen dan kan dat bij HerbieBird in de Weerribben.

We kanoën in negen dagen vanaf ons startpunt terug naar de camping, in die negen dagen hebben we twee rustdagen. Op de rustdagen is er geen programma en kan je zelf bepalen wat je gaat doen, bijvoorbeeld een stukje wandelen of gewoon lekker een boek lezen.

Omdat we kort na midzomernacht in dit relatief noordelijke gebied zijn gaat de zon pas laat onder en komt ie weer vroeg op. Daardoor wordt het nauwelijks echt donker, een slaapmasker is daarom aan te raden. Zo vroeg in de zomer kunnen er ook meer muggen en knutjes zijn dan later in de zomer, maar dit is van meer factoren afhankelijk. Een gezellig kampvuur helpt al om ze op afstand te houden, dus dat zullen we zeker inzetten!

Wildkamperen

De oevers van de meren en rivieren zijn rotsachtig, met soms rotsige strandjes. We kamperen midden in de natuur op plekken met vuurplaatsen en eenvoudige houten shelters of op plaatsen waar nog niemand is geweest. Afhankelijk van het weer proberen we elke avond een kampvuur te maken, maar dat is misschien niet op alle plekken mogelijk. Op de grote meren kunnen we eilanden bezoeken voor een lunchpauze of om op te kamperen.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen. Tijdens de kanotocht hebben we namelijk geen mogelijkheid om boodschappen te doen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 55-70 jarigen (Ben je ouder en heb je wildkampeerervaring, neem dan contact met ons op)
Reiscode: KR2402
Activiteit: Kanotrektocht met wildkamperen
Reisdata: maandag 1 juli t/m zaterdag 13 juli 2024 (13 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 19 mei 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Enige kano ervaring is gewenst, naast een redelijke conditie. We kanoën meestal 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 6,1 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €922 €982
Normaal €1025 €1085
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 3 maart 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar (2024: €42).
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein;
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping en twee overnachtingen in een hotel;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: zaterdag 11 mei 2024

Reisbegeleiders

“Vorig jaar ook een geweldige trip gemaakt met een groep mensen in het Zweedse Dalsland. Dit jaar staat Värmland op het programma. Ik heb er nu al zin in! Het wildkamperen, samen eten bereiden en rond een kampvuur zitten, daar houd ik van! En als je dan ook nog iedere dag mooie kano-tochten maakt over meren waaruit je zo kunt drinken, dan besef je hoe fijn het is om dicht bij de natuur te leven.” – Geert

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“In 2005 ging ik voor het eerst mee op een Nivon (kano-) reis van Knor. Dat beviel zo goed dat ik daarna bijna uitsluitend met kano- en wandelreizen van Nivon mee ben geweest, eerst met Knor en later met Spring. Na lang bij Spring vrijwilliger geweest te zijn heb ik na een eigen kanoreis binnen Nivon TREQ Kanoreizen opgericht. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 55-70 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring