Vallei van de Semois

Heb je zin in een dubbel plezier en genieten van een mooie waterrijke omgeving? We maken in samenwerking met Salto een kano- en wandeltocht over en langs de Semois in België. Deze rivier is in het voorjaar de perfecte plek voor een mooie tocht. Ontspannen stroomafwaarts en hier en daar een stroomversnelling zorgt voor het benodigde avontuur. Onderweg kom je ijsvogels en schattige dorpjes tegen. Na drie dagen kanoën verkennen we het uitzicht over de Semois te voet over de prachtige heuvels van de Ardennen terug naar het startpunt.

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 40-55 jaar.

Parc national de la Vallée de la Semois

De Semois is de zuidelijke grens van de Ardennen in de regio Luxemburg. Deze rivier stroomt voornamelijk door België en gaat voor het laatste stukje naar de Maas Frankrijk in. De Semois meandert sterk, hierdoor is de totale lengte van 190 km veel langer dan de 70 km hemelsbreed. De rivier stroomt vooral door met bos begroeide valleien, maar rond de dorpjes is er natuurlijk ook meer open gebied, meestal aan één zijde van de rivier. Het ‘Parc national de la Vallée de la Semois’ omvat een groot gedeelte van het stroomgebied van de Semois en bestaat pas twee jaar, het natuurschoon is gelukkig al veel langer aanwezig 😉 Doel van het park is om onder andere de otter en de lynx beter te kunnen beschermen.

Kanoën over de Semois

We komen zondagavond samen bijeen op de camping bij Chiny, we nuttigen hier gezamenlijk een simpele maaltijd. Maandagochtend vertrekken we mooi op tijd voor onze driedaagse kanotocht. We volgen de rivier stroomafwaarts, dit betekent dat we behoorlijk snel opschieten en 25 km per dag varen goed mogelijk is.

De eerste dag kanoën we van Chiny naar Chassepierre. Na de eerste brug, komen we meteen de eerste dam met stroomversnelling tegen. Deze is te omzeilen, maar kan ook goed bevaren worden. We bepalen ter plekke wat de beste optie is. Het is zeker van belang om bagage waterdicht in te pakken, want bij het afvaren dan de dammen komt er water in de kano. We vervolgen de weg door het bos naar Lacuisine. De oever bestaat onderweg soms uit rotsformaties. Voorbij het dorp gaan we weer een dam af en varen we verder door open landschap tot Florenville. We kiezen zorgvuldig onze route tussen de eilandjes voorbij Florenville. We kronkelen verder door bos naar Chassepiere, je richtingsgevoel hier behouden is een uitdaging! Hier kunnen we ontspannen rond een kampvuurtje op de camping.

De tweede dag varen we verder tot voorbij Linglé. De eerste dam komen we na 3 km tegen, hier zoeken we weer voorzichtig onze weg. Bij de verschillende dammen onderweg kiezen we elke keer weer of we over land gaan of dat door de stroomversnelling veilig genoeg is met de groep. We kanoën onder de oude spoorbrug door waar we over een paar dagen overheen wandelen. Bij Moulin Willaime kijken we weer hoe we het beste de dam kunnen passeren. Hier en daar vermindert de stroomsnelheid door verbreding van de rivier. Voorbij Linglé stoppen we weer bij een camping aan het water.

Op de laatste kanodag varen we het laatste stukje tot Bouillon. Net als de eerste dagen komen we weer een aantal dammen tegen en is het onderweg door steile wanden niet overal mogelijk tussen de dorpjes om uit het water te gaan. We komen ook langs een aantal eilanden. Hier kunnen we helaas niet aanleggen in verband met bescherming van de vogels die erop leven. We kunnen wel genieten van de natuur om ons heen. Ontdek jij als eerste de ijsvogel? Na brede meanders komen we aan in Bouillon met zijn middeleeuwse burcht. Voor de dam gaan we het water uit, hier worden de kano’s opgehaald door de kanoverhuurder.

GR16 Sentier de la Semois

In Bouillon houden we een rustdag en zorgen we voor meer comfort door in een jeugdherberg te overnachten, daar is het ontbijt ook inbegrepen. Zo hebben we genoeg tijd om het stadje te bekijken, maar kunnen we ook al wat van de omgeving verkennen. Na de rustdag wandelen we in drie dagen terug naar Chiny, daarbij volgen we voor een groot deel de GR16 Sentier de la Semois, maar maken we af en toe ook een doorsteekje. Op de eerste wandeldag lopen we eerst vrij vlak langs de rivier, voor we 160 meter achter elkaar stijgen naar het hoogste punt van de dag op 385 meter. Hierna dalen we geleidelijk weer af naar de rivier, dan op 235 meter. We lopen nog een klein stukje langs de rivier voordat we na 16 km wandelen bij de camping aankomen. ’s Avonds kunnen we hier weer genieten van een kampvuurtje.

De tweede wandeldag is de zwaarste met 21 km en de meeste hoogtemeters, maar ook met een paar prachtige uitzichtpunten! Na een korte klim vanaf de camping volgen we eerst de rivier onderlangs een stukje voor we omhoog gaan. Na weer een vlak stukje wandelen we geleidelijk omhoog naar het hoogste punt van de tocht, 429 meter ergens middenin een bos. Vervolgens dalen we weer een stukje af naar een punt waar we een prachtig uitzicht hebben op hoe de rivier zich door het landschap slingert. Wat verder weg zien we ‘Château-fort d’Herbeumont’ liggen. Aan het einde van onze tocht lopen we over het 38 meter hoge ‘Viaduct Herbeumont Conques’, de oude spoorbrug waar we eerder onderdoor gekanood zijn. We overnachten op de camping die onder de brug ligt.

Op de laatste dag hebben we nog 15 km te gaan naar ons einddoel. We beginnen weer met een pad vlak langs de rivier en verlaten hierbij de GR16 om een flinke doorsteek te maken. Geleidelijk wandelen we omhoog om door de bossen in een wat rechtere lijn richting Chiny te lopen, in plaats van alle kronkels van de rivier te volgen. We kruisen de huidige spoorweg naar oa Florenville en pakken vervolgens de GR16 weer op. De laatste paar kilometers wandelen we weer langs de rivier voor we weer op de camping bij Chiny aankomen. Hier blijven we nog een nachtje slapen voor we de volgende dag weer naar huis vertrekken.

Eigen vervoer naar Chiny

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken, het start- en eindpunt is Camping Le Canada bij Chiny. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis. Met de trein is Florenville vanuit Rotterdam in 4,5 uur te bereiken via Brussel en Libramont, vanaf Florenville is het dan nog wel 5 km lopen naar de camping. Met de auto doe je er vanuit Utrecht iets minder dan vier uur over. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Flixbus voor informatie over bussen en de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en in ieder geval deels vanuit Nederland meenemen.

Praktische informatie

Deze reis wordt in samenwerking met Salto Reizen georganiseerd.

Leeftijdscategorie: 40-55 jarigen
Reiscode: KR2410
Activiteit: Kano- en wandeltrektocht via campings en jeugdherberg
Reisdata: zondag 26 mei t/m maandag 3 juni 2024 (9 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 14 april 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 2-3,6 kg CO2 uitstoot per persoon per dag, afhankelijk van of je met de trein of de auto reist.
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €422 €482
Normaal €469 €529
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 28 januari 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar (2024: €42).
Inclusief:
– TREQ & Salto reisbegeleiding en materiaal;
– Overnachtingen op campings en twee overnachtingen in jeugdherberg;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Heen- en terugreis;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: NTB

Reisbegeleiders Bas en George

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“In 2005 ging ik voor het eerst mee op een Nivon (kano-) reis van Knor. Dat beviel zo goed dat ik daarna bijna uitsluitend met kano- en wandelreizen van Nivon mee ben geweest, eerst met Knor en later met Spring. Na lang bij Spring vrijwilliger geweest te zijn heb ik na een eigen kanoreis binnen Nivon TREQ Kanoreizen opgericht. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

“Ik ben na ruim 23 jaar als buitensportinstructeur (klimmen, ATB, raften en kano) Treq tegen het “lijf” gelopen en heb me aangemeld als reisbegeleider. Voor mij geldt net als voor veel van mijn collega’s dat het buiten zijn en het genieten van, met en in de natuur met gelijkgestemden het mooist en meest fijne is wat er bestaat. Ik laat me nog steeds verrassen door alles wat er in de natuur voorbijkomt.

De reizen die we bij Treq maken laten ons de omgeving in een ander tempo beleven en als ik kan en mag bijdragen aan jullie mooie ervaringen tijdens de reis is voor mij de tocht geslaagd.” – George

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 40-55 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring