Weerribben-Wieden trektocht

Begin september verkennen we het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa: Nationaal Park Weerribben-Wieden. In zes dagen tijd verkennen we dit 100 km² grote natuurgebied. Voorafgaand aan de reis volgen we een kanocursus bij HerbieBird. Ga je mee?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 55+ jaar.

Ontstaan Nationaal Park Weerribben-Wieden

Zoals de naam al suggereert bestaat dit nationale park eigenlijk uit twee gebieden, de noordelijke Weerribben en de zuidelijke Wieden. De Weerribben worden beheerd door Staatsbosbeheer en is sinds 1992 een nationaal park. De Wieden zijn grotendeels in eigendom van Natuurmonumenten en zijn in 2009 aan het nationale park toegevoegd.

Al in 1300 werd turf gewonnen in het gebied, eerst op kleine schaal en later op grotere schaal. Het turf werd te drogen gelegd op zogenaamde ‘ribben’. De meren in De Wieden zijn ontstaan doordat deze ribben zo smal werden gemaakt dat ze in de zware noordwesterstormen van 1776 en 1825 verloren gingen. In De Weerribben werd dit daarna beter gereguleerd zodat er in dit gebied minder grote meren (‘wieden’) ontstonden.

Rietteelt

Toen de turfwinning in de twintigste eeuw terugliep is men overgestapt op rietteelt ten behoeve van rieten daken. De rietlanden ontstonden uit brede rietkragen over de trekgaten waar turf uit gewonnen werd. Deze ‘rietlanden’ waren eigenlijk geen land, maar een dikke drijvende mat van riet. Na het vele rietsnijden wordt de mat dikker en raakt uiteindelijk afgesloten van het water. Nu zie je overal in het gebied molentjes staan die water op het land pompen, in plaats van eruit zoals we gewend zijn.

Het rietsnijden wordt nu nog steeds gedaan om het unieke landschap te behouden, maar winstgevend is het al lang niet meer. Delen van het gebied worden echter bewust niet meer onderhouden waardoor het verruigt en een moerasbos ontstaat van berken, lijsterbes en elzen. In het water groeien natuurlijk waterlelies, gele plomp en krabbescheer. Op de oevers groeien verschillende bloemen en het vleesetende zonnedauw. Naast vele soorten vogels komen ook de ree, vos en otter voor.

Dit diverse natuurgebied is natuurlijk rijk aan flora en fauna waar we op onze kanotocht zeker van gaan genieten. Het nieuwe Stellingenpad loopt deels ook door dit mooie nationale park.

Kanoparadijs trektocht

We komen zaterdagavond bijeen op camping de Kluft in Ossenzijl, in De Weerribben, zodat we zondagochtend op tijd kunnen beginnen. We volgen zondag namelijk eerst een korte kanocursus bij HerbieBird om ons effectief op weg te helpen op deze tocht door het Nederlandse kanoparadijs. Op maandag hebben we een tocht van 15 km voor de boeg en kan onze tocht echt beginnen!

De derde dag kanoën we over het Giethoornsche Meer richting Giethoorn. Voor we aankomen op de camping varen we eerst nog door verschillende slootjes en kanoën we ook al door een groot deel van Giethoorn zelf. In Giethoorn houden we een rustdag waarbij je vrij bent om te doen wat je wil. Lekker een boekje lezen, een wandeling maken en/of een extra rondje kanoën zijn allemaal goede ideeën, naast Giethoorn bekijken natuurlijk.

Na de rustdag kiezen we of we een langere of kortere route nemen naar de volgende camping. Vanuit Beltschutsloot kanoën we via wat kronkelende slootjes, het grote Beulakerwijde en het Giethoornsche Meer weer richting Muggenbeet, dit is de langste dag van onze kanotocht. Op de laatste dag varen we vanaf de camping in Muggenbeet over een lange wetering weer terug de Weerribben in. Daar maken we nog een paar kronkels voor we terug bij ons startpunt in Ossenzijl arriveren. Hier eindigt onze kanotocht en gaan we allemaal weer voldaan naar huis.

Voorbereidingsdag en maaltijden

Voor deze korte reis houden we een online voorbereidingsbijeenkomst waarbij we kennis met elkaar maken en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal. We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, onderweg kunnen we natuurlijk nog boodschappen doen of misschien ook wel bestellen.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 55+ jarigen
Reiscode: KR2408
Activiteit: Kanocursus en kanotrektocht via campings
Reisdata: zaterdag 31 augustus t/m zaterdag 7 september 2024 (8 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 21 juni 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis, je ontvangt een korte kanocursus. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 1,4 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €460 €520
Normaal €511 €571
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 28 april 2024
** Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar (2024: €42).
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Kanocursus 1 dag;
– Overnachtingen op campings;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: Online, dinsdag 6 augustus 2024

Reisbegeleiders Koen en Joyce

Reisbegeleider Koen

“Het NIVON ken ik al van kinds af aan. Ik heb fijne herinneringen aan grote huizen midden in de natuur, makkelijk contact met andere kinderen en mooie wandeltochten. Met het eigen gezin later ook wat van de natuurvriendenhuizen uit mijn jeugd weer opgezocht en ook lekker gaan kamperen aan een riviertje was favoriet. Toen ik de mogelijkheid had zelf de viering van een jubileum te mogen invullen heb ik direct gekozen voor een kanotocht op de Lesse, in de Ardennen met wat collega’s. Het was ver in het najaar, slechts een paar graden boven nul en ijsvogels die her en der heen en weer schoten. Een prachtige belevenis. Het lijkt me een bijzondere ervaring ook in andere gebieden de natuur weer van zo nabij te mogen meemaken en ook met de groep lijkt me dit fantastisch!” – Koen

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 55+ jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring