Hemelvaren op de Semois

Heb je zin om met Hemelvaart een lang weekend te kanoën en kamperen in de Ardennen? Dan is de Semois een hele mooie locatie in België. Deze rivier is in het voorjaar de perfecte plek voor een mooie tocht. Ontspannen stroomafwaarts kanoën met hier en daar een stroomversnelling voor het benodigde avontuur. Onderweg kom je ijsvogels en schattige dorpjes tegen.

De leeftijdscategorie van dit weekend is 20-40 jaar.

Parc national de la Vallée de la Semois

De Semois is de zuidelijke grens van de Ardennen in de regio Luxemburg. Deze rivier stroomt voornamelijk door België en gaat voor het laatste stukje naar de Maas Frankrijk in. De Semois meandert sterk, hierdoor is de totale lengte van 190 km veel langer dan de 70 km hemelsbreed. De rivier stroomt vooral door met bos begroeide valleien, maar rond de dorpjes is er natuurlijk ook meer open gebied, meestal aan één zijde van de rivier. Het ‘Parc national de la Vallée de la Semois’ omvat een groot gedeelte van het stroomgebied van de Semois en bestaat pas twee jaar, het natuurschoon is gelukkig al veel langer aanwezig 😉 Doel van het park is om onder andere de otter en de lynx beter te kunnen beschermen.

Kanoën over de Semois

We komen woensdagavond bijeen op de camping bij Chiny, we nuttigen hier gezamenlijk een simpele maaltijd. Donderdagochtend vertrekken we mooi op tijd voor onze driedaagse kanotocht. We volgen de rivier stroomafwaarts, dit betekent dat we behoorlijk snel opschieten en 25 km per dag varen goed mogelijk is.

De eerste dag kanoën we van Chiny naar Chassepierre. Na de eerste brug, komen we meteen de eerste dam met stroomversnelling tegen. Deze is te omzeilen, maar kan ook goed bevaren worden. We bepalen ter plekke wat de beste optie is. Het is zeker van belang om bagage waterdicht in te pakken, want bij het afvaren dan de dammen komt er water in de kano. We vervolgen de weg door het bos naar Lacuisine. De oever bestaat onderweg soms uit rotsformaties. Voorbij het dorp gaan we weer een dam af en varen we verder door open landschap tot Florenville. We kiezen zorgvuldig onze route tussen de eilandjes voorbij Florenville. We kronkelen verder door bos naar Chassepiere, je richtingsgevoel hier behouden is een uitdaging! Op de camping genieten we ’s avonds van een kampvuurtje.

De tweede dag varen we verder tot voorbij Linglé. De eerste dam komen we na 3 km tegen, hier zoeken we weer voorzichtig onze weg. Bij de verschillende dammen onderweg kiezen we elke keer weer of we over land gaan of dat door de stroomversnelling veilig genoeg is met de groep. We kanoën onder een oude spoorbrug door. Bij Moulin Willaime kijken we weer hoe we het beste de dam kunnen passeren. Hier en daar vermindert de stroomsnelheid door verbreding van de rivier. Voorbij Linglé stoppen we weer bij een camping aan het water.

Op de laatste kanodag varen we het laatste stuk tot Bouillon. Net als de eerste dagen komen we weer een aantal dammen tegen en is het onderweg door steile wanden niet overal mogelijk tussen de dorpjes om uit het water te gaan. We komen ook langs een aantal eilanden. Hier kunnen we helaas niet aanleggen in verband met bescherming van de vogels die erop leven. We kunnen wel genieten van de natuur om ons heen. Ontdek jij als eerste de ijsvogel? Na brede meanders komen we aan in Bouillon met zijn middeleeuwse burcht. Voor de dam gaan we het water uit, hier worden we opgehaald door de kanoverhuurder en gaan we met een busje terug naar Chiny. We blijven nog één nacht gezellig kamperen voor we de volgende dag terugreizen naar Nederland.

Eigen vervoer naar Chiny

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken, het start- en eindpunt is Camping Le Canada bij Chiny. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De weekendbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat het weekend doorgaat. Dit hoor je uiterlijk tien dagen voor vertrek. Met de trein is Florenville vanuit Rotterdam in 4,5 uur te bereiken via Brussel en Libramont, vanaf Florenville is het dan nog wel 5 km lopen naar de camping. Met de auto doe je er vanuit Utrecht iets minder dan vier uur over. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Flixbus voor informatie over bussen en de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-40 jarigen
Weekendcode: KW2403
Weekenddata: woensdagavond 8 t/m zondag 12 mei 2024 (5 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 21 april 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor dit weekend. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag (zo’n 25 km), exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijzen:
Nivonleden Niet-leden*
€273 €283
* Je kan lid worden bij het boeken en ontvangt meteen ledenkorting, het standaard lidmaatschap is €42 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €21.
Inclusief:
– Twee TREQ weekendbegeleiders en materiaal;
– Overnachting op campings;
– Maaltijden diner woensdag t/m ontbijt zondag;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Drankjes en tussendoortjes;
– Lekkers voor ’s avonds.

Begeleiders

Het liefst ben ik buiten, in de het bos of op het strand in de natuur vind ik ontspanning. Ook in de kano waarbij je contact maakt met het water en de natuur daaromheen. Ik geniet van kano tochten die door het weer telkens anders zijn, over het stille water varen en diepgaande gesprekken voeren met mijn kano maatje of juist al mijn kracht inzetten om tegen de wind en de golven in te varen om op bestemming aan te komen. Zwemmen na een kano dag vind ik echt een cadeautje. Ik heb al heel veel mooie kano tochten mogen maken. Ga je mee op avontuur? – Astrid

Boeken

De leeftijdscategorie van dit weekend is 20-40 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring